pirmdiena, 2015. gada 15. jūnijs

Jūras biologi Filipīnās atklāj apmēram 100 jaunas zemūdens iemītnieku sugas

Foto: CALIFORNIA ACADEMY OF SCIENCES

Puerto Galera, Filipīnās amerikāņu zoologs Terijs Goslainers (Terry Gosliner) zem ūdens ieraugot jūras gliemju "paklājiņu", tam gandrīz vai nav spējis noticēt. "Tas bija kaut kas līdzīgs Lieldienu olu meklēšanai," vēlāk viņš atzina. Kalifornijas zinātņu akadēmijas jūras ekspedīcijas ietvaros, kas norisinājās Filipīnās no marta līdz maijam, Goslainera komanda atklāja vairāk nekā 40 jaunas jūras gliemju sugas. 


Amerikāņu - filipīniešu apvienotā ekspedīcija kopumā atrada apmēram 100 "iespējams" jaunas sugas, tai skaitā gliemežus, jūras ežus un jūras gliemjus. Daiveri, kuri pētīja seklumā esošos koraļļu rifus to tumšākajās un aizēnotākajās daļās, stundas laikā spēja atrast vismaz 10 līdz šim nezināmas sugas. 
Kā atzina Terijs Goslainers, Filipīnām piemīt neparasta jūras bioloģiskā daudzveidība, kam par iemeslu ir barības vielām piesātinātās aukstā un siltā ūdens straumes, kas sajaucas Verde salas tuvumā. Goslainers arī uzsvēra, ka jaunās sugas līdz šim nebija izdevies atklāt iepriekšējo ekspedīciju tehniskā nodrošinājuma dēļ. 
Jūras biologi cer, ka parādot reģiona zemūdens pasaules daudzveidību tiks veicināta Filipīnu koraļļu rifu aizsardzība un saglabāšana.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru