piektdiena, 2015. gada 3. jūlijs

10 lietas, kas jāatceras ikvienam daiverim

Attēls: deeperblue.com

Neatkarīgi no daivera pieredzes, prasmēm, pārliecības un kvalifikācijas līmeņa ir dažas lietas, kuras vajadzētu atcerēties ikvienam akvalangistam. Un tās ir svarīgas ne tikai daiveru drošībai, bet arī lai tiktu saglabāta zemūdens pasaule. 


1. Neko neaiztieciet! 
Daiveri ļoti bieži neapzinās kādus neatgriezeniskus bojājumus viņi iepējams var nodarīt zemūdens pasaulei. Piemēram, pieskaroties kādam krāsainam koraļļu zaram vai aizskarot bruņurupuci. Atcerieties, ka pieskaroties koraļļiem tiem tiek nodarīti neatgriezeniski bojājumi, kā rezultātā koraļļi iet bojā. Daiveriem arī jāatceras, ka zemūdens iemītniekus nevajag dzenāt vai jebkā aizskart un aiztikt.

2. Nepakļaujaties apkārtējo spiedienam.
Ikvienam daiverim pirms doties nirt ir jābūt pārliecinātam par konkrētā daiva plānu, jābūt drošam par savām iespējām un prasmēm. Jāatceras, ka šis nav ne īstais laiks, ne īstā vieta, lai ļautu apkārtējiem noteikt, kas tieši jums ir labākais. Daiverim ir jābūt pārliecinātam, ka viņš spēs veikt konkrēto daivu, kā arī, ka konkrētā daiva plāns atbilst viņa personīgajiem niršanas limitiem. 

3. Peldspējas prasmes. 
Peldspējas prasmes var būt diezgan maldinošas. Var šķist, ka tās var ļoti viegli iemācīties, tomēr realitātē tās ir diezgan grūti apgūstamas. Tāpēc peldspējas prasmes nepieciešams regulāri pilnveidot. Jebkuram akvalangistam jāspēj regulēt peldspēju ar ieelpu un izelpu - attiecīgi vai nu paceļoties, vai nolaižoties. Daiverim arī jāprot izmatot savu BCD, lai kompensētu peldspējas izmaiņas niršanas laikā. 

4. Uzmaniet savas pleznas. 
Ja akvalangists pilnībā nekontrolē un nepārvalda savas pleznas, viņš negribot var kaut ko nolauzt vai kādam trāpīt ar pleznu. Ja daiveris ir kaut ko aizskāris ar pleznām, viņam jāapstājas un jāpaskatās ko tieši viņš ir aizskāris. Dažreiz pat nepieciešams veikt pāris vēzienus ar rokām, lai izkļūtu no konkrētās vietas un atgūtu kontroli. Jāatceras, ka pārāk sparīgi pleznu vēzieni var ne tikai nolauzt kādu  koraļļa zaru, bet arī pacelt nogulsnes, kas noklājot koralļus ietekmē fotosintēzi un noved koraļļus pie bojāejas utt.

5. Niršanas ekipējums.  
Niršanas ekipējums ir ļoti nozīmīgs daivera drošībai. Tādēļ ekipējumu nepieciešams regulāri pārbaudīt un uzglabāt atbilstošos apstākļos. Ja jūs rūpēsieties par savu niršanas ekipējumu, tad uz to varēs paļauties niršanas laikā. 

6. Nepārtrauciet elpot.
Kaut arī šis ir saraksta sestais punkts, īstenībā tā ir svarīgākā niršanas prasme. Atcerieties - nekad neaizturiet elpu, ieelpojiet un izelpojiet visu niršanas laiku.  

7. Uzmaniet savas gaisa rezerves. 
Akvalangists niršanas laikā nedrīkst aizmirst pārbaudīt balonā atlikušās gaisa rezerves - pārbaudiet tās pēc iespējas biežāk. Tas ir ļoti būtiski, ja vēlaties, lai jūsu daivs būtu drošs un lai izvairītos no negaidīta gaisa trūkuma.   

8. Nekad pārsniedziet savus niršanas limitus. 
Lai daivs būtu drošs, nirējam nekad nevajadzētu pārsniegt savus niršanas limitus. Tas viss ietver apmācības līmeni, pieredzi, prasmes un komforta līmeni. 

9. Klausieties instruktāžu. 
Neklausoties instruktāžu daiveris nezinās ko darīt daiva laikā, kā konkrētais daivs noritēs. Labākajā gadījumā tas sabojās daivu, bet sliktākajā gadījumā daiveris var apmaldīties. 

10. NEKO neaiztieciet! 
Šis punkts ir pelnījis atkārtošanos. Zem ūdens nevajag neko aiztikt. Kā teikts senā parunā - vienīgais, ko jūs varat paņemt ir bildes un vienīgais, ko jūs drīkstat aiz sevis atstāt ir burbuļi. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru