ceturtdiena, 2018. gada 29. marts

Peldspējas kompensators jeb BCD

Foto: badfishdivers.com


Viena no obligātajām daivinga ekipējuma sastāvdaļām ir peldspējas kompensators jeb vienkārši sauktais BCD (no angļu valodas "Buoyancy Control Device"). Tā uzdevums ir kompensēt negatīvo peldspēju, kas rodas palielinoties dziļumam. 


Mūsdienās visizplatītākais BCD modelis ir hermētiska piepūšama veste, bet ir arī modeļi pakava vai apļa formā. Mainot BCD apjomu - tātad to piepūšot un izpūšot -  daiveri dažādos dziļumos var regulēt savu peldspēju. Virs ūdens pilnībā piepūsts peldspējas kompensators ir kā glābšanas veste, kas nodrošina labu pozitīvo peldspēju un nepieciešamības gadījumā ļauj akvalangistam atslābināties un atpūsties. 
BCD konstrukcija ļauj pie tā stiprināt balonus. Tāpēc peldspējas kompensatori ir arī balonu vai balonu bloku pievienošanas sistēma.
Peldspējas kompensatori tiek izgatavoti no izturīga neilona. BCD tā saucamā, vadības pults ir inflātors. Tā ir ierīce, kas nodrošina gaisa padevi vai gaisa izpūšanu. Gaiss nāk no balona pa zemā spiediena šlauku, kas savienota ar regulatoru (sk. zemāk). Inflātoram ir divas pogas - viena, kas nodrošina gaisa padevi, un otra poga, kuru nospiežot gaiss tiek izpūsts. Inflātors ir pievienots pie kompensatora kameras kreisajā pusē ar gofrētas trubiņas palīdzību. Tāpat jebkuram BCD ir no 1 līdz 4 drošības vārstuļiem, kas paredzēti, lai avārijas situācijā varētu izpūst gaisu un novērst nekontrolētu nirēja izpeldēšanu, gadījumā, ja peldspējas kompensators ir pārpildījies ar gaisu.
Mūsdienās daudzos peldspējas kompensatoru modeļos ir iestrādāta integrēto svaru sistēmai - tā ir ātra atsvaru nomešanas ierīce, kas daiverim dod iespēju neizmantot svaru jostu, bet svina atsvarus ievietot BCD integrēto svaru sistēmas kabatās. Integrēto svaru sistēma parasti ir marķēta sarkanā krāsā. 
Lai pie BCS varētu piestiprināt papildus aprīkojumu to dizainā ir iestrādātas kabatas, D-veida gredzeni, karabīņveida stiprinājumi utt..

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru