pirmdiena, 2016. gada 13. jūnijs

Pētījums atklāj lielāko koraļļu izbalēšanu Lielā Barjerrifa ziemeļu un centrālajā daļā - bojā gājuši 35% koraļļu

Foto: sciencemag.org

Vairāk nekā trešā daļa Austrālijas Lielā Barjerrifa koraļļu rifa ziemeļu un centrālajā daļā ir miruši vai mirst - ar šādu paziņojumu klajā nākuši pētnieki no "ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies". Tiek norādīts, ka vienīgi Lielā Barjerrifa dienvidu daļā koraļļu bojājumi nav tik lieli. 


Pētījuma laikā vairāku mēnešu garumā dažādās Lielā Barjerrifa daļās tika izvietoti dokumentēšanas punkti, kuros fiksēja dažādus procesus zemūdens ekosistēmā. 
Foto: theinertia.com
"Tas ir sliktākais ko mēs jebkad esam redzējuši Lielajā Barjerrifā. Tie ir ļoti dramatiski zaudējumi," uzsvēris Kvīnslendas universitātes profesors Džons Pandolfi (John Pandolfi). "Lai labāk izskaidrotu notikušo - aizvadīto 30 gadu laikā mēs esam zaudējuši apmēram 25%-30% Lielā Barjerrifa koraļļu seguma. Bet šis konkrētais rifu bojāejas fakts noticis vienas sezonas laikā. Tas ir ļoti slikti un mēs visi esam noraizējušies par to, kāda būs Lielā Barjerrifa nākotne."
Koraļļu izbalēšana ir process, kura gaitā daudzkrāsainie koraļļi kļūst puscaurspīdīgi un blāvi. Šis process diezgan nepārprotami ir saistīta ar okeāna temperatūras kāpumu, kas saistīta ar globālo sasilšanu. Izbalēšanu veicina arī ultravioletais starojums, un, ja kombinējas abi šie faktori, izbalēšana notiek īpaši strauji.
Foto: news.com.au
Zinātnieki uzskata, ja Lielais Barjerrifs atgrieztos ierastajos - normālos apstākļos, tad koraļļu atjaunošanās tomēr prasītu gadu desmitus.
Koraļļu zudums ietekmē ļoti daudzas sfēras. Apkārtējai videi tas nozīmē zemūdens floras un faunas zudumu, kas savukārt ietekmē cilvēku darbības. Piemēram, zvejniecība zaudē finansiāli. Lielais Barjerrifs ir arī ļoti populārs tūrisma galamērķis, un jebkādi zaudējumi var būtiski ietekmēt dažādas komerciālas aktivitātes, piemēram, daivingu, Austrālijas piekrastē.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru