piektdiena, 2016. gada 3. jūnijs

Taizemē slēgti vairāki daivsaiti

Foto: commons.wikimedia.org


Lai palīdzētu koraļļu rifiem atjaunoties pēc El Ninjo un lielā daivinga tūristu skaita apmeklējumiem Taizemes valdība ir pieņēmusi vairākus radikālus lēmumus. Tā nākusi klajā ar paziņojumu, ka Koh Khai Nok, Koh Khai Nui un Koh Khai Nai salu daivsaiti tiks slēgti. Šīs salas atrodas netālu no Puketas, kas ir ļoti populārs daivinga galamērķis. 


Foto: thaitourismguide.com
Lēmums par aizliegumu tika pieņemts 19.maijā, un vietējie tūroperātori par to tika informēti sanāksmē 24.maijā.
Kā uzsvēris Taizemes Jūras un piekrastes resursu departamenta reģionālais vadītājs Vačarins Na Thalangs (Watcharin Na Thalang): "Mēs vēlamies lai tūroperātori un gidi, kas darbojas Phang Nga un apkārtējos rajonos, piedāvājot ceļojumus izprot jaunos noteikumus un procedūras, tādējādi palīdzot novērst iespējamos zaudējumus mūsu jūras dabas resursos un piekrastes zonās. Viņiem ir jāpiedāvā videi draudzīgs tūrisms."
Vačarins Na Thalangs "The Phuket News" pastāstīja, ka apmēram 80 procentiem koraļļu rifu ir nodarīts kaitējums. 
"Tūristu grupas pavada ūdenī peldot, barojot zivis un snorkelējot apmēram trīs stundas, to laikā tiek nopietni kaitēta jūras ekosistēma, īpaši tas attiecas uz koraļļu rifiem... Šodien milzīgs daudzums koraļļu ir bojāti un tos atjaunot ir ļoti grūti.
Foto: vhtholiday.com
Iemesls koraļļu bojājumiem Koh Khai apkārtnē ir koraļļu izbalēšana, šis process notiek gan dabisku iemeslu dēļ, gan cilvēku darbības rezultātā. Koraļļu bojāeju veicina pieaugošais tūristu skaits, izklaides kuģīšu enkurošanās tieši uz koraļļu rifiem, kā arī atpūtnieku staigāšana pa koraļļu rifiem, jūras iemītnieku barošana un to ķerstīšana, lai nofotografētos.
Visas šīs darbības negatīvi ietekmē jūras ekosistēmu un veicina dabas resursu stāvokļa pasliktināšanos. Tas viss ir jāpārtrauc."
Tiek norādīts arī tas, ka informācija tiks izplatīta taiešu, ķīniešu, angļu, krievu un citās valodās. Visi šie aizliegumi tūrisma biznesa pārstāvjiem un tūristiem obligāti jāievēro.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru