sestdiena, 2016. gada 24. septembris

Ventas Balss - Ventspils ūdenslīdējs izceļ no jūras jahtu

Foto: ventasbalss.lv

Šonedēļ, 22.septembrī laikraksts "Ventas Balss" publicējis rakstu par to kā ūdenslīdējs no Ventspils Deniss Lapins kopā ar pārinieku Maksimu Jagņuku izcēluši pirms vairāk nekā mēneša apmēram 20 jūras jūdzes no Latvijas krastiem nogrimušo jahtu "Gecko".



Foto: ventasbalss.lv

Jahta "Gecko" nogrima 12.augustā, kad no Stokholmas devās uz Enguri. Zviedrijā to bija iegādājies Arnis Krauklis, viņš kopā ar ekipāžu divu cilvēku sastāvā dzina jahtu uz Latviju. Jūrā pūta vējš ar ātrumu 10-15 m/s, viļņu augstums bijis 2-3 m. Vakarā, tuvojoties Latvijas krastiem, jahtai tika atklāts bojājums - zaudēta vadība un korpusā sācis smelties ūdens. Komanda cīnījusies par jahtas saglābšanu, bet tas neizdevies. Izsauktais glābšanas dienests komandu izglābis, bet jahta drīz pēc tam nogrimusi Igaunijas teritoriālajos ūdeņos. Jahta "Gecko" nogrima apmēram 52m dziļumā.

Deniss Lapins / Foto: ventasbalss.lv

Jau kopš jahtas nogrimšanas tās īpašnieks centies rast iespēju kā jahtu izcelt no dzelmes. Tā Arnis Krauklis satika Denisu Lapinu. Tika izstrādāts jahtas izcelšanas plāns, kurā iesaistījās arī ūdenslīdējs un daivinga speciālists no Rīgas Maksims Jagņuks un kolēģi no Igaunijas.

Foto: ventasbalss.lv

Zemūdens darbi tika uzsākti 10.septembrī. Darbs zem ūdens aizņēma 76 minūtes - 30 minūtes 52m dziļumā un 46 minūtes dekompresijai. Ūdenslīdējiem vislielākās problēmas radīja tieši stropu pievienošana jahtai, kura bija iegrimusi diezgan dziļi gruntī. Kad visi zem ūdens veicamie darbi bija galā sākās gatavošanās jahtas buksēšanai. Tās pašas dienas vakarā jahta "Gecko" tika nogādāta Mintu ostā Sāremā salā (Igaunija).

Foto: ventasbalss.lv

Vairāk par jahtas "Gecko" izcelšanu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru