ceturtdiena, 2016. gada 29. septembris

Zinātnieki pēta zivju "korus"



Zemūdens pasaule tiek uzskatīta par klusuma valstību, bet izrādās tā tas nemaz nav. Zem ūdens dzirdami visdažādākie trokšņi, un kā noskaidrojuši zinātnieki no Austrālijas - arī zivis zem ūdens dzied.


Pērtas (Austrālija) Kērtina universitātes (Curtin University) profesors Roberts MakKaulijs (Robert McCauley) kopā ar saviem kolēģiem 18 mēnešu ilgā laika posmā Rietumaustrālijā Port Hedlendas (Port Headland) piekrastes ūdeņos ierakstījuši zivju balsis. Viņiem izdevies identificēt septiņus dažādus zivju "korus", kas bijuši dzirdami rītausmā un vakara krēslā. 
Kā atzinis vadošais pētnieks Roberts MakKaulijs, viņš jau 30 gadus ir klausījies visdažādākajos zivju izdotajos trokšņos un šo skaņu daudzveidība joprojām viņu pārsteidzot.
Zemūdens skaņas tika ierakstītas izmantojot divus hidrofonus, kas bija izvietoti 21,5 km attālumā no Port Hedlendas piekrastes. 
Skaņām ir nozīmīga loma dažādos zivju uzvedības modeļos - vairojoties, barojoties un aizsargājot savu teritoriju. Zivis, kas medī naktīs, skaņas izmanto lai turētos medību laikā kopā, bet, piemēram, zivīm, kuras ir aktīvas dienas laikā, skaņas nepieciešamas lai aizsargātu teritoriju. 
Zinātnieki secinājuši, ka zivis, līdzīgi kā putni, "dzied" rītausmā un saulrietā. Pētnieki arī atzinuši, ka tikai sākuši izprast zemūdens pasaules sarežģīto skaņu sistēmu.  
  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru