otrdiena, 2018. gada 17. jūlijs

Norvēģijā ezerā daiveri atrod Viduslaiku zobenu

Foto: sputniknews.com


Norvēģijas lielākā ezera Mjosa (Lake Mjøsa) dzelmē daiveriem izdevies atrast senu, apmēram 500 gadus vecu zobenu.


Foto: sputniknews.com

Viduslaiku zobenu atrada divi daiveri - Miro Baricičs (Miro Baricic) un Knuts Eriks Gailders (Knut-Erik Gylder). Masu medijiem viņi pastāstījuši, ka līdz šim zem ūdens izdevies atrast tikai dažādus atkritumus. 
Pēc zobena izcelšanas no ūdens daiveri to nogādājuši vietējā muzejā. Tur arī viņi uzzinājuši zobena aptuveno vecumu. Muzeja darbinieki informējuši, ka šāda tipa zobeni bijuši ļoti populāri XVI gadsimtā Eiropā un izmantoti kaujās. Bet zobena atrašanas vieta norādot uz to, ka tas atradies uz kāda tā laika kuģa vai laivas. 
Speciālisti arī norādījuši, ka pateicoties tam, ka zobens atradies ezera dzelmē nevis sālsūdenī, tas ir tik labi saglabājies.

Foto: sputniknews.com

Zobens jau atrodas Oslo, kur Oslo Kultūrvēstures muzejā (The Oslo Museum of Cultural History) tiks veikta tā restaurācijas un konservācijas darbi. Pēc tam zobens nonāks Norvēģijas Jūras muzejā (Norwegian Maritime Museum), kas arī atrodas Oslo. 
Mjosa ezers atrodas apmēram 100km uz ziemeļiem no Oslo. Ezers ir šaurs, garš un ļoti dziļš - tas ir viens no Eiropas dziļākajiem ezeriem. Mjosa ezera garums ir 118km, bet dziļums ir 468m.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru