ceturtdiena, 2018. gada 12. jūlijs

Pludmalēs novērota "ūdens ziedēšana"

Foto: manaoga.lv


Kā informē portāls riga.lv - "iestājoties siltam laikam Latvijas piekrastē strauji vairojas aļģes, tostarp potenciāli toksiskās zilaļģes. Pagaidām Veselības inspekcijā nav saņemta informācija par zilaļģu savairošanos peldvietu ūdenī tādā apjomā, lai būtu iemesls noteikt peldēšanās ierobežojumus, bet jābūt piesardzīgiem."


Portāls norāda, ka ik gadu vasaras otrajā pusē Rīgas ūdenstilpes pakāpeniski noklājas ar gļotām, tautā šo procesu sauc par "ūdens ziedēšanu". Tomēr šogad pateicoties siltajam laikam "ūdens ziedēšanas" process varētu sākties ātrāk. 
Šobrīd Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus atturēties no peldēšanās Rīgas jūras piekrastes Vakarbuļļu pludmalē, kur konstatētas zilaļģes. Peldvietā ir izvietotas informatīvi brīdinošas zīmes par peldēšanās ierobežojumu.
Riga.lv teikts, ka lielākā daļa savairojušos aļģu ir nekaitīgas, bet ir arī tādi ūdensaugi kā zilaļģes un no tiem vajadzētu izvairīties. 
Potenciāli toksisko zilaļģu „ziedēšana” Latvijas upēs, ezeros, ūdenskrātuvēs un Rīgas jūras līcī tiek novērota ik gadu. Šo procesu veicina silts un mierīgs bezvēja laiks, ūdens temperatūra virs +16°C un pietiekams daudzums aļģēm nepieciešamo barības vielu. 
Zilaļģu „ziedēšana” mazinās ja laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks. 
Portāls Riga.lv informē, ka "Rīgā visbiežāk „ziedēšanu” novēro lielākajos Pierīgas ezeros, kur ir neliela ūdens apmaiņa, piemēram, Mazajā un Lielajā Baltezerā, Ķīšezerā, Juglas ezerā, Langstiņu ezerā un citās ūdenstilpēs. Iepriekšējos gados, saskaņā ar pašvaldības un atsevišķu iedzīvotāju sniegto informāciju, zilaļģu savairošanās pazīmes bija novērotas arī vairākās peldvietās Daugavas upes piekrastē Rīgā, parasti līčos, kur ūdens kustība ir mazāka un nav straumes."
Veselības inspekcijas speciālisti iesaka būt īpaši piesardzīgiem, izvēloties peldvietas, un pirms peldēšanās izvērtēt, vai ūdenī nav novērojamas zilaļģu savairošanās pazīmes:
* kamēr zilaļģes nav savairojušās lielā daudzumā, tās izskatās kā mazi zaļi vai dzeltenīgi punktiņi ūdenī.
* jo lielākā koncentrācijā zilaļģes savairojas, jo ūdens kļūst biezāks, duļķaināks, krāsa var būt izteikti zaļa, var būt arī dzeltenīga vai dzeltenbrūna. Ūdens var pārklāties ar zilganzaļu plēvi un tam parādās neraksturīga smaka.
* zilaļģēm sadaloties, krāsa kļūst neizteiksmīgāka, pelēkbrūna.
Zilaļģēm sadaloties, ūdenī var tikt izdalīti toksīni, kas peldētājiem var radīt dažādas ādas un gļotādu alerģiskās reakcijas un iekaisumu. Tāpēc, ja atpūšoties pie ūdeņiem tajos tiek novērotas kādas no iepriekš minētajām zilaļģu savairošanās pazīmēm, šādos ūdeņos peldēties nedrīkst, arī mājdzīvniekus ar šādu ūdeni nedrīkst dzirdīt. Ūdeni, kurā konstatētas zilaļģes vispār nedrīkst izmantot, jo pat to uzvārot toksīni nepazūd. Bez tam ar šādu ūdeni nedrīkst laistīt arī dārzus - augļus un dārzeņus.
Ja rodas aizdomas, ka "ūdens zied" tieši ar zilaļģēm ziņojiet par konkrētajām vietām un ūdenstilpēm Veselības inspekcijai pa tālruni 67081600, faksu 67819672 vai e-pastu vi@vi.gov.lv.

Info: www.riga.lv 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru