svētdiena, 2017. gada 12. marts

Jaunās tehnoloģijas varētu palīdzēt aizsargāt Māui delfīnus

Foto: ignitevitality.wordpress.com


Jaunās termālās tehnoloģijas varētu palīdzēt aizsargāt un saglabāt apdraudētos Māui un Hector delfīnus. Kā liecina jaunākie pētījumi - abu šo delfīnu sugām muguras spuras labi saskatāmas termālajos attēlos. Māui un Hector delfīni ir vienīgie delfīni Jaunzēlandē ar noapaļotu melnu muguras spuru.


Kā atzīst "Dolphin Defenders" pārstāve Kristīna Rouza (Christine Rose) - šīs tehnoloģijas varētu būt būtisks atbalsts dzīvnieku aizsardzībai.
"Ja ir nakts vai jūras apstākļi neļauj identificēt delfīnus, šī tehnoloģija ļaus fiksēt atšķirības, kas palīdzēs veikt identifikāciju."  
Foto: us.whales.org
Kristīna Rouza norādīja, ka termokameras varētu tikt izvietotas uz visiem komerckuģiem, tādā veidā mazinot nozvejas izraisītu delfinu bojāeju.
Ūdeņos, kuros mīt Māui delfīni, norit gan rekreacionālā, gan komerciālā nozveja. Māui delfīniem patīk ostas, tos ļoti bieži var vērot pie ieejas Manukau un Kaipara ostās, kā arī pie citām Jaunzēlandes Ziemeļu salu ostām.
Šo pētījumu vadīja "Ocean Life Survey" pētnieks Martins Stenlijs (Martin Stanley). Līdz šim viņš bija pētījis termālo tehnoloģiju izmantošanu vaļu atpazīšanā no attāluma un tādā veidā izvairoties no kuģu sadursmēm ar vaļiem.
Māui delfīni ir pasaulē mazākie zināmie delfīni. Tie ir arī visretāk sastopamie delfīni, tiek uzskatīts, ka pasaulē ir mazāk par 100 šīs sugas delfīniem. Šos delfīnus viegli atpazīt pēc nelielās melnās noapaļotās muguras spuras. Māui delfīni sastopami tikai Jaunzēlandes Ziemeļu salas piekrastes tuvumā. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru