svētdiena, 2017. gada 5. marts

Kostarikas tiesa piespriež cietumsodu par haizivju spuru ieguvi

Foto: sportdiver.com


Tiesa Kostarikā pieņēmusi vēsturisku spriedumu - izskatot krimināllietu par nelikumīgu haizivju spuru atdalīšanu uzņēmējai no Taivānas piespriests reāls cietumsods. Prokurora apsūdzību atbalstīja arī organizācijas, kas iestājas par haizivju aizsardzību, norādot, ka uzņēmēja pārkāpusi ne tikai vietējā mēroga, bet arī starptautisko jūras aizsardzības likumdošanu.


Šī gada 7.februārī Puntarenas tiesa par nelegālu tirdzniecību ar haizivju spurām piesprieda uzņēmējai no Taivānas 6 mēnešu cietumsodu. 
Apsūdzētā tika pieķerta ievedot ostā haizivju spuras, kas atdalītas no to ķermeņiem. Haizivju spuras viņa plānoja pārdot Āzijā, kur tās ļoti bieži tiek izmantotas speciālas haizivju spuru zupas pagatavošanā.
Šī lieta aizsākās 2011.gada oktobrī, kad uz zvejas kuģa "Wan Jia Men 88" tika atrastas 151 haizivs. Tām visām bija nogrieztas spuras.
Sākotnēji 2014.gadā tiesa apsūdzēto attaisnoja, bet šis spriedums tika pārsūdzēts. Rezultātā šī gada 7.februārī Puntarenas tiesa atzina apsūdzētās vainu Kostarikas dabas resursu bojāšanā un piesprieda cietumsodu.
"Mēs esam gandarīti par tiesas lēmumu, Kostarika ir devusi skaidras norādes, ka tās prioritāte ir valsts ilgtspējīga pastāvēšana. Reakcija uz spuru atdalīšanas faktu bija atbalstoša un atbildīgi zvejnieki un vides aizsardzības organizācijas tam var tikai aplaudēt. Kā "Conservation International" pārstāvji mēs apņemamies nodrošināt ilgtspējīgas zivsaimniecības, caurspīdīgas jūras resursu pārvaldības un valsts vides aizsardzības likumdošanas kontroli," norādīja "Conservation International" Kostarikas programmas direktors Marko Kvesada (Marco Quesada).


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru