pirmdiena, 2017. gada 13. marts

Kruīza kuģa avārijā nopietni bojāts Raja Ampat rifs

  veselie koraļļi un koraļļi kruīzu kuģa bojātajā teritorijā
Foto: theguardian.com


Indonēzijā vienā no Raja Ampat populārajām niršanas vietām - Crossover rifa teritorijā bojāti apmēram 1600m² koraļļu rifa. Tas noticis 4.martā, kad bēguma laikā rifā ietriecās britu kompānijai piederošs kruīza kuģis. Populārās niršanas vietas koraļļu rifs ir nopietni bojāts. 


Kā ziņo "The Guardian" - lai arī 90m garais un 4290t smagais kruīza kuģis "Caledonian Sky" pieder britu tūroperatoram "Noble Caledonia", tas kuģoja zem Bahamu karoga. Kruīza kuģis bija devies 16 dienas ilgā putnu vērošanas kruīzā maršrutā no Papua Jaungvineju uz Filipīnām. Brīdī, kad kuģis uzskrēja uz rifa netālu no Kri, uz tā bija 102 pasažieri un 79 apkalpes locekļi.

"Caledonian Sky" / Foto: noble-caledonia.co.uk

Avārijā "Caledonian Sky" ir ieguvis tikai nelielus bojājumus, toties rifa bojājumi ir daudz nopietnāki, tos vēl vairāk pastiprinājis velkonis, kurš kruīza kuģi izvilka no rifa nesagaidot paisumu. "Caledonian Sky", kas, kā ziņots, bijis aprīkots ar modernākajām navigācijas ierīcēm, nogādāts pārbaudei un apkalpes nopratināšanai.
Paziņojumā masu medijiem "Noble Caledonia" raksturojusi incidentu kā "nelaimīgu" un norādījusi, ka viņi "atbalsts vides aizsardzību, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai šī negadījuma iemesli tiktu rūpīgi izmeklēti, izprasti un no tiem gūta mācība."

Foto: coralreefs.net

Gaidot oficiālo izmeklēšanas ziņojumu tiek pieņemts, ka tajā tiks ieteikts izmaksāt 1,9 miljonus ASV dolāru lielu kompensāciju, kas tiks izmantota bojātā rifa atjaunošanai. Rifa atjaunošanās process varētu ilgt pat gadu desmitus. 
Raja Ampat salu grupas rifi uzskatāmi par vienu no zemūdens biodaudzveidības bagātākajām vietām pasaulē.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru