sestdiena, 2018. gada 8. septembris

Bīstami daivingā - tvana gāze

Foto: georgestoyle.com


Dodoties zemūdens pasaules iepazīšanā akvalangistam neiztikt bez balona ar gāzu maisījumu. Pārsvarā balonos ir pildīts gaiss. Gaiss daiveru balonos tiek pildīts ar kompresora palīdzību. Lai nonāktu balonos gaisam jāiziet caur filtrēšanas sistēmu. Filtrēšanas laikā gaiss tiek attīrīts no kaitīgiem piemaisījumiem un piesārņojuma, kā arī tas tiek izžāvēts. Bet ja filtrs ir novecojis vai gaisā ir pārāk daudz piemaisījumu, tie var nonākt balonā. Visbīstamākā no tā visa ir tvana gāze.


Kāpēc? Jo pat ļoti niecīgs tvana gāzes piemaisījums balonā esošajā elpojamajā gaisā var radīt nepatīkamas sajūtas — galvassāpes, reiboņus, nelabu dūšu. 
Kā izvairīties no iespējas saindēties ar tvana gāzi? Pirms doties nirt saliekot akvalangu obligāti jāpievērš uzmanību „gaisa garšai”. Tvana gāze ir gāzes bez krāsas un smaržas, bet, tā balonā nevar nonākt bez citu gāzu piemaisījuma. Tas palīdz noteikt "slikto gaisu". Piesārņotam gaisam būs nepatīkama eļļas piegarša. Ar šādu gaisu labāk nenirt.
Ja nu tomēr daiva laikā jums zem ūdens parādās kādi no iepriekš minētajiem nepatīkamajiem simptomiem - galvassāpes, reiboņi, nelaba dūša - tad nekavējoties pārtrauciet niršanu, bet atgriežoties krastā vai uz daivbota vēlreiz pārbaudiet gaisa kvalitāti. 
Ja daiveris ir saindējies ar tvana gāzi, tad raksturīga pazīme būs sarkanīgi violeti nagi un lūpas.
Situācijā, ja ir aizdomas, ka nirējs ir saindējies ar tvana gāzi viņam jādod elpot tīru skābekli un nekavējoties izsauc ārsts.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru