ceturtdiena, 2018. gada 20. septembris

Kas jāzina par sauso hidrotērpu manšetēm

Foto: divingdirect.co.uk


Iegādājoties "sauso" hidrotērpu jāzina kam īpaši jāpievērš uzmanība. Vispirms pārliecinieties, ka izvēlētais "sausā" hidrotērpa modelis atbilst jūsu augumam un izmēram. Īpaši pievērsiet uzmanību kakla un roku manšetēm. Tās mēdz būt no lateksa un no neoprēna.


Lateksa manšetes, salīdzinot ar neoprēna manšetēm, ir daudz mīkstākas un elastīgākas. Tās var viegli piemērot nepieciešamajam izmēram un šāda veida manšetes var viegli uzvilkt. Ja lateksa manšetes tiek bojātas, tās ir daudz vieglāk nomainīt nekā neoprēna manšetes. Toties, salīdzinot ar neoprēna manšetēm, lateksa manšetes var daudz vieglāk sabojāt, kā arī tās nākas mainīt daudz biežāk.

Foto: hollywooddivers.com

Neoprēna manšetes tiek izgatavotas no tāda paša materiāla kā "slapjie" hidrotērpi. No vienas puses tās tiek dublētas ar neilonu, bet no otras puses ir nedublētais neoprēns, kas cieši pielīp pie ķermeņa un nodrošina labu hermetizāciju. Neoprēna manšetes mēdz būt platas, šauras vai atlokāmas. Lietošanas ziņā tās ir daudz noturīgākas nekā lateksa manšetes. Un atšķirībā no lateksa manšetēm neoprēna manšetes nodrošina papildus siltumaizsardzību.
Lateksa manšetes ir jāapgriež atbilstoši nepieciešamajam izmēram. Neoprēna manšetes neapgriež. Ja tās ir pārāk šauras, tad manšetes nepieciešams izstiept, uzvelkot uz kāda priekšmeta un atstājot tā uz pāris stundām.
Pielāgot var nākties arī kakla manšeti to piegriežot - tas jādara īpaši uzmanīgi un rūpīgi. Kakla manšetei cieši jāpieguļ kaklam un tā nedrīkst laist ūdeni. Tomēr kakla manšete arī tā nedrīkst pārāk cieši nospiest kaklu. Pārāk cieša kakla manšete var veicināt karotīdes sinusa (sinus carotis) refleksu. 

Foto: kiteforum.com

Kas ir karotīdes sinusa reflekss? Arteriālās asinis smadzenēs nonāk pa miega artērijām, kas atrodas kaklā. Asins spiediens miega artērijās tiek kontrolēts ar karotīdes sinusa receptoriem, kas nosūta impulsus uz smadzenēm. Brīdī, kad karotīdes sinusa nervs konstatē augstu spiedienu, tas stimulē sirdsdarbību kontrolējošo smadzeņu centru. Sirdsdarbība palēninās. Ja daiveris nēsā pārāk šauru hidrotērpu vai kapuci, kas pārāk cieši apņem kaklu, tad var tikt izdarīts spiediens uz miega artērijām un karotīdes sinusa receptoriem. Receptori to nepareizi interpretēs kā augsta spiediena signālu un stimulēs sirdsdarbības palēnināšanās centru. Palēninoties sirdsdarbībai, smadzenes tiek mazāk apgādātas ar asinīm, bet pastāvīgais hidrotērpa radītais spiediens turpina stimulēt karotīdes sinusa receptorus tā, it kā asins plūsma būtu spēcīga. Rezultātā daiveris zaudē samaņu, jo viņa smadzenes netiek apgādātas ar asinīm. Protams, vairumā gadījumu, pirms pārāk cieši savilkta kakla manšete noved pie nopietnām problēmām, daiveris vispirms sajutīs diskomfortu un vieglas galvassāpes.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru