svētdiena, 2015. gada 6. septembris

Baltijas jūrā pie Zviedrijas atrasts sena kuģa kokgriezumiem rotāts fragments

Foto: dailymail.co.uk

Baltijas jūrā netālu no Zviedrijas pilsētas Ronnebi (Ronneby) nirēji atraduši senu koka figūru. Tiek uzskatīts, ka tā rotājusi sena karakuģa "Gribshunden" priekšējo daļu. Karakuģis "Gribshunden" nogrima 1495.gadā ceļā no Kopenhāgenas uz Kalmar Zviedrijas austrumu piekrastē, kad uz tā izcēlās ugunsgrēks.


Koka figūra, kas attēlo mītisku dzīvnieku ar lauvas ausīm un krokodīla rīkli, ir 3,5m gara un sver ap 300kg. Šis atradums zem ūdens nogulējis apmēram 500 gadus, tomēr neskatoties uz to ir ļoti labi saglabājies. Kā atzīmē pētnieki - seni koka artefakti parasti tiek atrasti sliktā stāvoklī - par to parūpējušies dažādi parazīti. Zinātnieki atrastās koka figūras labo stāvokli skaidro ar to, ka Baltijas jūras sāļais ūdens traucējis dažādiem kuģu parazītiem nodarīt kokgriezumam lielus bojājumus. 
Attēls: dailymail.co.uk
"Gribshunden" bija burukuģis, kas piederēja Dāņu karaļa Džona flotei. Jāatzīmē, lai gan kuģim ugunsgrēks nodarīja postījumus, tas tomēr ir labi saglabājies. Bez tam "Gribshunden" ir pirmais no zināmajiem kuģiem ar gludo apšuvumu (senās kuģu būvniecības tehnoloģija) - tieši šis fakts bija viens no iemesliem pēc kā arheologiem izdevās kuģi atpazīt. 
Karaļa flotes burukuģis "Gribshunden" tiek datēts ar to pašu laiku, kad būvēts arī  Kristofora Kolumba kuģis "Santa Maria". Un tas vēl vairāk izceļ atraduma nozīmību.
Pēc atrastās koka figūras apskates Sodertonas universitātes zemūdens arheoloģijas profesors Johans Ronbijs (Johan Ronnby) uzsvēra: "Pēdējo reizi tā skatīja pasauli kad Leonardo da Vinči un Kristofers Kolumbs vēl bija dzīvi." 
Kā uzskata vēsturnieki, šis atradums palīdzēs vēl labāk izpētīt Lielo ģeogrāfisko atklājumu laika kuģu būvniecību.
Foto: dailymail.co.uk
Viens no vadošajiem jūras arheologiem Džons Adamss "Gribshunden" nodēvējis par “vienu no svarīgākajiem kuģa vrakiem pasaulē”, atzīmējot, ka salīdzinot ar Kolumba "Santa Maria" šis kuģa vraks ir saglabājies. 
Apmēram 30m garais "Gribshunden" vraks ir nogrimis 8-9m dziļumā. Šajā vietā jau ir notikušas vairākas arheoloģiskās ekspedīcijas un atrasti dažādi artefakti. Pašu kuģa vraku neplāno izcelt, jo kā uzskata pētnieki, šādu operāciju tas varētu neizturēt. Toties atrastā koka figūra jau ir izcelta un drīzumā to plāno izstādīt publiskai apskatei muzejā.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru