trešdiena, 2015. gada 9. septembris

Murēna iekož daiverim sejā


Vadot daiveru grupas zemūdens ekskursijās es vienmēr esmu brīnījusies par tiem daivgidiem, kuri saviem daiveriem rādot dažādus zemūdens iemītniekus, tos arī aiztiek un baksta. Nedomāju, ka aiztiekot kādu indīgu vai savādāk bīstamu zivi daiveriem gids šķitīs labāks un interesantāks. Galu galā - mēs taču daivbrīfingos gatavojoties niršanai grupai stāstām par to ko drīkst un ko nedrīkst darīt daiva laikā. Un viena no lietām ko noteikti nedrīkst - jebkādā veidā aiztikt zemūdens pasaules iemītniekus. Bet, ja zem ūdens mēs darām pilnībā pretējas lietas tam, ko esam cilvēkiem brīfingā stāstījuši - tad rodas jautājums, kāda īsti tādam daivrīfingam ir vērtība? 


Un šis konkrētais video arī pierāda to, ka zem ūdens zivis nevajag aiztikt (un ne tikai zivis, protams). Video redzamais gids gribēdams grupai parādīt cik konkrētā murēna ir jauka - tika sakosts. Un notikušajā jau nu noteikti nav murēnas vaina. Bez tam, internetā var atrast visdažādākos video ar ne tikai murēnu sakostiem daiveriem. Nevajag aiztikt murēnas, akmens zivis, lauvzivis, skorpēnas u.c. Nevajag peldēt tieši virs milzu rajām. Arī konkrētas sugas astoņkāji var būt indīgi. Un arī koraļļus nevajag aiztikt ar rokām - pirmkārt, tie var izrādīties, piemēram, ugunīgie koraļļi un trauma pēc tam būs sāpīga, otrkārt, tik pat labi koraļļos var maskēties, piemēram, kāda akmens zivs vai skorpēna - un arī šajā gadījumā trauma būs sāpīga, kā arī saskare ar šādu zivi var beigties pat letāli. 
Tāpēc atcerēsimies - zem ūdens neko neaiztiekam un neko neatstājam, lai vienīgais, kas pēc mums paliek ir tikai gaisa burbuļi.K

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru