ceturtdiena, 2015. gada 17. septembris

Vai Čehijas zemūdens ala kļūs par dziļāko pasaulē?

Foto: adrex.com

Čehijas ala Hranická Propast iespējams izkonkurēs Itālijas zemūdens alu Pozzo del Merro un tiks atzīta par pasaulē dziļāko appludināto alu. Pozzo del Merro garums ir 392m. Tomēr slavenajam poļu nirējam Krištofam Starnavskim (Krzysztof Starnawski) un viņa komandai ir cits viedoklis - viņi apņēmušies pierādīt, ka Čehijā esošā Hranická Propast ir daudz dziļāka.  


Krištofs Starnavskis vairāk kā 15 gadus pētījis Čehijā esošo Hranická Propast, bet tikai aizvadītajā gadā atklājis nelielu plaisu, kas ved vēl līdz šim neizpētītā alas daļā. 
Foto: Krištofs Starnavskis /snipview.com 
Jāatzīmē, ka Hranická Propast ir unikāla ne tikai pateicoties tās dziļumam. Šī ala ir arī viena no nedaudzajām karsta alām, kura veidojusies nevis lietus ūdeņiem izsūcoties caur iežiem alas griestos, bet no karstajiem minerālajiem ūdeņiem, kas plūst zem zemes - tātad ala veidojusies nevis no augšas, bet no apakšas.
Pagaidām zināmais Hranická Propast dziļums ir 384m, bet pastāv liela varbūtība, ka patiesais alas dziļums ir daudz lielāks. Ar "National Geographic" atbalstu Krištofs Starnavskis un viņa komanda turpina alas apsekošanu un izpēti. 

Info: www.adrex.com 



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru