trešdiena, 2017. gada 10. maijs

Arheologi Akabas līcī meklēs senas pilsētas drupas

Foto: divernet.com


Jordānijas un Ēģiptes arheologi jūlijā Akabas līcī uzsāks nogrimušās pilsētas Ailas (Ayla) meklējumus. Aila tiek uzskatīta par Sarkanās jūras pirmo ostu un pirmo musulmaņu pilsētu, kas bija uzcelta ārpus Arābijas pussalas.


Ailas drupas joprojām var apskatīt ziemeļrietumos no Akabas, bet izpētot senos tekstus un attēlus Jordānijas Karaliskā Jūras aizsardzības biedrība (Royal Marine Conservation Society of Jordan (JREDS)) nonākusi pie secinājuma, ka zem ūdens varētu atrasties vēl neizpētītas Ailas drupas.
Aila tika dibināta 7.gadsimta vidū un tās uzplaukums ilga līdz Krustnešu perioda beigām 12.gadsimtā, kad pilsēta cieta ne tikai no aplenkumiem, bet arī zemestrīcēm.
Ja tiktu konstatēts, ka daļa drupu tiešām atrodas zem ūdens, tad tālākais mērķis ir aizsargāt un attīstīt šo vietu kā tūrisma un kultūras mantojuma objektu.
"Zemūdens arheoloģijas objekta atklāšana arī palīdzēs aizsargāt Akabas trauslos koraļļu rifus, pievēršot daiveru interesi arī citiem zemūdens apskates objektiem," intervijā "Jordan Times" norādīja JREDS izpilddirektors Ihabs Eids.
Šis projekts tiek finansēts no Amerikas Savienoto Valstu Starptautiskās attīstības aģentūras (United States Agency for International Development) fonda, kas paredzēts ilgtspējīga kultūras mantojuma attīstīšanai iesaistot vietējās kopienas (Sustainable Cultural Heritage Through Engagement of Local Communities Project).


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru