sestdiena, 2017. gada 6. maijs

Atrasts Kolumba Amerikas ekspedīcijas kuģa enkurs

Foto: foxnews.com


Karību baseinā Tērksas un Kaikosas (Turks and Caicos) salu piekrastē atrasts Kristofora Kolumba kuģa enkurs. Atradums tiek datēts ar laika periodu no 1492.gada līdz 1550.gadam. Enkura aptuvenais svars ir no 540kg līdz 680kg un tas norāda, ka tas bijis 300 tonnīga kuģa enkurs. Šādi kuģi bija izplatīti Kolumba Amerikas iekarošanas laikā.


Pētnieki uzskata, ka atradms varētu būt saistīts ar Vinsenti Janesu Pinsonu (Vicente Yanez Pinzon), karavellas "Nina" kapteini. "Nina" bija viena no Kolumba pirmās ekspedīcijas karavellām.
1499.gadā un 1500.gadā, Kolumba trešās ekspedīcijas laikā, Vinente Pinsons komandējot 4 karavellas devās uz Dienvidameriku un bija viens no pirmajiem eiropiešiem, kas ieraudzīja tagadējās Brazīlijas krastus. Diemžēl 1500.gada jūlijā pie Tērkas un Kaikosas krastiem kapteiņa Pinsona karavellas iekļuva vētrā un divas no tām nogrima. Pēc diviem gadiem Vinsente Pinsons atgriezās karavellu bojāejas vietā - viņš vēlējās no jūras izcelt nogrimušo kravu un visas vērtīgās lietas.
Enkurs nav zemūdens arheologu vienīgais atradums. Atrasti arī trīs tā laika āķi, kas tikuši izmantoti lai no nogrimušajiem kuģiem izceltu kravu. Bez tam arheologi atraduši arī keramikas lauskas ar tradicionāliem tā laika spāņu rakstiem, vairākas kuģa naglas un daļu salauzta enkura riņķa. Salauztais enkura riņķis varētu piederēt trešajai Pinsona karavellai, kuru tajā liktenīgajā naktī vētra norāva no enkura.
Par zemūdens arheologu atradumu stāstis vienā no "Discovery Channel" raidījuma "Cooper's Treasure" sērijām. 
Vēsturisko kuģu vraku izpētes speciālists Darels Miklos (Darrell Miklos), kurš vada šo Karību ekspedīciju norādījis, ka šis ir tikai sākums, pats interesantākais ir vēl tikai priekšā.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru