trešdiena, 2017. gada 18. oktobris

Laika intervāls starp daivu un lidojumu

Foto: sportdiver.com


Cik stundas pirms lidojuma vēl var nirt? Jeb cik ilgam laika posmam jāpaiet, lai pēc niršanas jūs droši varētu lidot? Šie ir jautājumi uz kuriem atbildi ir jāzina ikvienam daiverim. 


DAN un "Undersea Hyperbaric Medical Society" (UHMS) jau 2002.gadā publicējusi apskatu, kurā apkopoti dati par daiveriem, kas pēc niršanas lidojuši ar lidmašīnu. Pētījums piedāvā tabulu, kurā daiveriem rekomendēts kāds ir pats minimālākais laika intervāls, jānogaida, lai pēc niršanas ceļotu ar lidmašīnu.

* Viens bezdekompresijas daivs - jūs droši varat lidot pēc 12 un vairāk stundām.
* Vairāki daivi dienā - lidot var pēc 18 un vairāk stundām.
* Vairākas daiva dienas - lidot var pēc 18 un vairāk stundām.
* Daivi ar dekompresijas pieturām - starp daivu un lidojumu jāpaiet noteikti vairāk par 18 stundām.

Protams, ieteicams, lai laika intervāls starp daivu un lidojumu būtu ilgāks nekā ieteiktais minimālais laiks. Pētījumi liecina, ka lidojums pat 24 stundas pēc daiva var radīt nirēja asinīs gaisa burbulīšus, tāpēc DAN iesaka pēdējā daivingam paredzētajā dienā ievērot konservatīvāku niršanas profilu un ieplānot 24 stundu intervālu starp daivu un lidojumu.
Svarīgi atcerēties arī to, ka pēc daiva doties braucienā ar auto kalnainos apvidos ir bīstami daivera veselībai - tas viss palielina dekompresijas slimības iespējamību. Tāpēc daiveriem ieteikts pēc niršanas nedoties pārgājienos vai izbraucienos pa kalniem.  


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru