pirmdiena, 2017. gada 2. oktobris

Medūzas Baltijas jūras pludmalēs

Foto:  Facebook/Uzzini, iepazīsti


Kā raksta Facebook lapa "Uzzini, iepazīsti" - rudens atnākšana ir beigu posms ne viena zaļām lapām, bet arī medūzām. Laikā no septembra līdz oktobrim Baltijas jūrā dzīvojošās medūzas Ausainās Aurēlijas, beigušas vairošanās procesu, pamazām iet bojā, jo pieaugušā stadijā medūza nepārziemo, un pakāpeniski iet bojā. Tad jūras straumes, viļņi tās izskalo krastā. 


Foto:  Facebook/Uzzini, iepazīsti
Šī parādība Rīgas jūras līcī, kā arī Liepājas, Pāvilostas pusē u.c. šobrī spilgti novērojama. Baltijas jūrā visbiežāk sastopamā medūza ir Ausainā aurēlija (Aurelia aurita), kura ir nekaitīga un var radīt vien nelielu alerģisku reakciju ļoti jūtīgas ādas īpašniekiem, t.sk., maziem bērniem, tomēr nekādu nopietnu kaitējumu tās nerada. Tiesa, šādu reakciju var radīt tikai dzīvas medūzas, bet jau krastā izskalotās – nekādu apdraudējumu nerada. 
Ausainās aurēlijas ir izplatīta teju visās pasaules jūrās, un to izmērs tieši atkarīgs no sāls koncentrācijas jūrā. To maksimālais izmērs var sasniegt 40 cm diametrā, taču Baltijas jūrā tās sasniedz vien 10 cm diametrā. Tas skaidrojams ar to, ka sāļākos ūdeņos barības vielu ir daudz vairāk. Ausainās aurēlijas ir divdzimumu būtnes. Atšķirt mātītes no tēviņiem ir ļoti vienkārši: tēviņiem ķermenī atrodas pienaini balti sēklinieki, kas ir skaidri saskatāmi plankumi pusgredzena formā, taču sieviešu kārtas īpatņiem ir skaidri saskatāmas olnīcas, kas ir purpura un sarkanā krāsā. 
Japānā un Ķīnā aurēlijas tiek patērētas pārtikā, šajās valstīs šīs radības tiek zvejotas ar nolūku. Lielās aurēlijas tiek sālītas, mazās – vārītas un ceptas.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru