ceturtdiena, 2017. gada 19. oktobris

Par drošības pieturu daivingā

Foto: go2similan.com


Katram daivam būtu jānoslēdzas ar drošības pieturu (safety stop). Tā ir apstāšanās daiva noslēgumā uz 3 minūtēm dziļumā no 4 līdz 6 metriem. Šādas pieturas mērķis ir mazināt dekompresijas slimības iegūšanas risku. Tomēr atrodoties tik tuvu ūdens virsmai īpaši jāpiedomā par savu peldspēju - lai kādas nepareizas rīcības rezultātā jūs netīšām neatrastos ūdens virspusē. Interneta vietne scubadiving.com piedāvā 5 padomus, kā drošības pieturu padarīt vieglāku.


1. Lēnām un nesteidzoties.
Sekojiet līdzi sava zemūdens kompjūtera vai dziļuma mērītāja rādītājiem - izniršanas ātrums nedrīkst pārsniegt 9m minūtē. Neaizmirstiet izniršanas laikā izlaist no BCD gaisu, kā ari vienmēr palaidiet boju, ja iznirstat tālu no daivbota.

2. Pareiza ķermeņa pozīcija.
Atrodoties 5m dziļumā iztaisnojieties, lai galva būtu uz augšu, un turiet dziļuma mērītāju vai daivkompjūteru tā, lai tas atrastos krūšu līmenī un jūs ērti varētu sekot tā rādītājiem un atrasties vajadzīgajā dziļumā. 

3. Stabilitāte.
Ja drošības pieturas laikā jūs turaties pie no kuģa nolaistās troses, tad rokai jābūt nostieptai un tvērienam brīvam - tā, lai trose ūdens viļņošanās rezultātā jūs neparautu uz augšu. 

4. Laiks.
Katrs daiveris pats uzņem laiku, cik ilgi viņam jāpavada drošības pieturā - šeit nevajag paļauties uz citiem daiveriem. 

5. Iznirstiet lēnām.
Dažreiz daiveri domā, ka, ja jau drošības pieturā pavadāmais laiks ir beidzies, tad viņi var iznirt uz daivbotu cik ātri vien vēlas. Tomēr te jāatceras, ka tieši pēdējie 5 metri ir vis bīstamākais posms, lai traumētu plaušas. Tāpēc pēdējos 5 metrus veiciet lēnām, lai izniršanas ātrums nepārsniegtu 9m minūtē. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru