ceturtdiena, 2017. gada 12. oktobris

Rīgā apskatāms mākslas projekts "Salt Bride"

Foto: artsy.net


Līdz pat 5. novembrim Rīgā, topošajā mākslas centrā ZUZEUM būs skatāma kultūras un mākslas portāla Arterritory.com rīkotā Izraēlas laikmetīgās mākslas reprezentācija Baltijā – izstāde “Sapņi un drāmas”. Starp apskatāmajiem mākslas darbiem ir arī Sigalitas Landau (Sigalit Landau) mākslas projekts ar nosaukumu "Salt Bride" ("Sāls līgava").


Foto: imgur.com
Māksliniece Sigalita Landau 2014.gadā aizsāka neparastu projektu - viņa uz 3 mēnešiem Nāves jūrā nogremdēja melnu kleitu. Projekta rezultātā radušās astoņas lielas krāsu fotogrāfijas, kurās redzama Nāves jūras sāļajos ūdeņos nogremdētā kleita dažādos laika posmos. Māksliniece ik pēc kāda laika pārbaudīja nogremdēto kleitu un to fotografēja. 
Jāatzīmē, ka mākslas darbam izmantota tradicionālā hasīdu (ortodoksālā jūdaisma virziens) sieviešu kleitas kopija, šādu kleitu valkājusi kanoniskās jidiša lugas "The Dybbuk" galvenā varone Leja, ko "Habima teātri" (Habima Theatre) attēlojusi leģendārā aktrise Hanna Rovina. 
Lugu "The Dybbuk" - "Dibbuks jeb starp divām pasaulēm" laika posmā starp 1913.gadu un 1916.gadu sarakstījis S.Anskijs (S. Ansky). Tā stāsta par jaunekli, kurš izšķirts no līgavas, noslēdz līgumu ar velnu, pārdodot tam savu dvēseli. Pēc nāves jaunekļa dvēsele kļūst par dibbuku - dēmonu, kas iemājo viņa mīļotajā meitenē padarot viņu apsēstu ar nelabo. Dēmonu izdodas izdzīt, bet meitene iet bojā. Lugas sižetu iespaidojusi S.Anskija iepazīšanās ar ebreju tautas mistiku, īpaši hasīdisma mistiku. 
Foto: boredpanda.com
Sigalitas Landau mākslas projektā "Salt Bride" Leas melnā kleita zem ūdens pakāpeniski transformējas, sāls kristāliem pārņemot audumu. Laika gaitā jūras alķīmija pārvērš vienkāršu kleitu no nāves un neprāta simbola par kāzu kleitu, kādai tai arī vajadzēja būt.
Nāves jūra - zemākā vieta uz planētas, kurā praktiski nav nekādas dzīvības - tajā kleita tika iegremdēta vienā veidolā, bet izcelta jau pavisam atšķirīgā izskatā - ar to māksliniece norāda uz nekontrolējamo bioloģisko procesu kustību.
Sigalitas Landau darbi ir cieši saistīti ar Nāves jūru. Māksliniece vairākus no saviem slavenākajiem video uzņēmusi šajos ūdeņos, viņa arī daudzu gadu garumā aizrāvusies ar eksperimentiem pētot kā objekti apaug ar sāli. 
Mākslas projekta "Salt Bride" noslēgumā iegūts brīnišķīgs mākslas darbs - kleita, ko veido mirdzoši sāls kristāli. 
Aizvadītajā gadā šī mākslas eksperimenta rezultāts bija skatāms Londonā (Lielbritānija) London’s Marlborough Contemporary mākslas galerijā. 
Rīgā topošajā mākslas centrā ZUZEUM (Lāčplēša ielā 101) ekspozīcija "Sapņi un drāmas" būs skatāma līdz 5. novembrim. Darba laiki: otrdien, trešdien, ceturtdien, svētdien no plkst. 12.00 līdz 18.00, bet piektdien, sestdien no plkst. 12.00 līdz 20.00. Ekskursijas gida pavadībā notiek sestdienās plkst. 12.00 un 15.00, svētdienās – plkst. 12.00. Ieeja - brīva.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru