piektdiena, 2018. gada 23. novembris

Ja nirstam ar Nitrox

Foto: diverdans.com


Daivingā tiek izmantots ne tikai gaiss, bet arī dažādi gāzu maisījumi. Rekreacionālajā daivingā, protams, visbiežāk daiveru balonos ir pildīts gaiss, bet bieži tiek izmantots arī bagātinātais gaiss jeb Nitrox. 


Izmantojot elpošanai bagātinātā gaisa maisījumus, palielinās zem ūdens pavadāmā laika apjoms un saīsinās starp ieniršanām virs ūdens pavadāmā laika intervāls. Tomēr jāatceras, ka palielinās skābekļa ietekme, jo tā procentuālais līmenis gāzu maisījumā pieaug. 
Būtiski saprast, ka jo mazāk elpojamās gāzes maisījumā ir slāpekļa, jo mazāk ar to piesātinās nirēja organisma audi un jo mazāks ir risks saslimt ar dekompresijas jeb Kesona slimību. Tomēr tas nenozīmē, ka paaugstināts skābekļa daudzums niršanai paredzamajā gāzu maisījumā daiverim nevar kļūt bīstams. Lietojot Nitrox jāatceras, ka pastāv reāla bīstamība saindēties ar skābekli. 
Daivingā tiek izšķirtas diva veida saindēšanās ar skābekli formas - krampju forma un plaušu forma.
Krampju forma ir centrālās nervu sistēmas saindēšanās. Šī forma var parādīties elpojot gāzu maisījumu, kurā skābekļa parciālais spiediens ir lielāks kā 1,6 ata. Krampju formas gadījumā cietušajam var būt šādi simptomi - bālums, sejas muskuļu raustīšanās, redzes pasliktināšanās vai redzes lauka sašaurināšanās, trokšņi ausīs, galvas reiboņi, svīšana, arī krampji.
Plaušu forma - tie būs jau elpošanas sistēmas bojājumi. Šī forma var parādīties, ilgstoši atrodoties, paaugstināta skābekļa parciālā spiediena ietekmē. Tas var gadīties, piemēram, ja daiveris vairākas dienas pēc kārtas izmantojot Nitrox veic vairākas ieniršanas dienā un, tātad ilgstoši atrodas skābekļa parciālā spiediena, kas lielāks par 0,5 ata, ietekmē. Šādā situācijā pastāv reāla bīstamība, ka skābeklis var toksiski iedarboties uz nirēja plaušām. Simptomi var būt - spiedošas sajūtas krūšu rajonā, sausums mutē, paātrināta elpošana un klepus.
Jāatceras, ka pastāv vesela virkne faktoru, kas palielina iespēju saindēties ar skābekli. Piemēram, auksts ūdens, liela fiziskā slodze un tās rezultātā - nogurums.
Nedrīkst aizmirst, ka niršanai ar gāzu maisījumiem, kas satur paaugstinātu skābekļa daudzumu, maksimālais skābekļa parciālais spiediens ir 1,5 ata. Ja nirstot daiverim ir arī siltuma stress vai fiziskā slodze, tad maksimāli pieļaujamais skābekļa parciālais spiediens ir 1,4 ata.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru