trešdiena, 2018. gada 7. novembris

Plānojot dziļo bezdekompresionālo daivu

Foto: leisurepro.com


Dziļo bezdekompresionālo daivu plānošana notiek tieši tādā pašā veidā, kā tas notiek, kad plāno parastās ieniršanas. Tomēr plānojot dziļo daivu tam jāpieiet daudz rūpīgāk.


*Ieniršanas mērķis.
Plānojot dziļo daivu precīzi jānosaka ieniršanas mērķus. Tiem ir jāatbilst daivera iespējām, un tie nedrīkst pārsniegt bezdekompresionālo ieniršanu tabulu. Piemēram, ieniršanas mērķis var būt kāda nogrimušā objekta izpēte vai fotosesija dzelmē. Jāatceras, ka nekad par ieniršanas mērķi nedrīkst izvirzīt sevis pārbaudīšanu, lai, piemēram, noskaidrotu savu izturību, drosmi vai to, kādas ir sajūtas nonākot slāpekļa narkozes ietekmē.
* Ieniršanas apstākļi.
Plānojot dziļo daivu daiveriem jāsaskaņo savas iespējas ar konkrētās vietas ieniršanas apstākļiem. Piemēram, spēcīgas straumes apstākļos vai pie zemas ūdens temperatūras, kā arī lielas viļņošanās vai sliktas redzamības gadījumā nav ieteicams plānot dziļo ieniršanu. Spēcīga zemūdens straume var izjaukt plānus veikt dziļo daivu. Jebkurā gadījumā, ja daiveriem tomēr jāveic ieniršana vietā ar spēcīgu straumi, labāk ieplānot niršanu pa straumi, jo peldēšana pret straumi palielina gaisa patēriņu, kas lielā dziļumā jau tā būs daudz lielāks. Lieli viļņi un straume var apgrūtināt arī izniršanu un drošības pieturas ievērošanu.
* Ekipējums dziļajam daivam.
Tā kā palielinoties dziļumam, palielinās gaisa patēriņš, ieteicams dziļajā daivā izmantot lielāka apjoma balonus, tādējādi nodrošinoties ar lielākām gaisa rezervēm.
Nepieciešams arī padomāt par pietiekamu siltumnodrošinājumu un izvēlēties atbilstošu hidrotērpu. Kāpēc? Jo lielākā dziļumā ūdens būs daudz aukstāks nekā virs ūdens. Bet aukstums ir viens no paaugstinātā riska faktoriem, kas var izsaukt dekompresijas saslimšanu.
Dziļajā daivā var noderēt arī zemūdens lukturis, piemēram, ja ieplānota kāda nogrimuša kuģa izpēte. Tad vēl arī kompass, boja un, ja iespējams, arī kāds alternatīvais gaisa avots (piemēram, Spare Air vai Ponny balons).
*Drošības tehnika
Plānojot dziļos daivus jau iepriekš jāparedz papildus drošības garanti un tas, kā rīkoties neparedzētu situāciju gadījumā.
Vietā, kur ieplānots nirt, jābūt tīra skābekļa krājumiem. Skābekļa elpošana veicina slāpekļa izvadīšanu no organisma. Tas ir nepieciešams situācijās, kas saistītas ar bezdekompresionālās robežas pārsniegšanu un dekompresijas slimības simptomu parādīšanos.
Nirstot no bota, obligāti zem tā jānovieto drošības balons ar regulatoru. Balons tiek novietots 4-6 metru dziļumā. Tas nepieciešams, lai varētu veikt pilnvērtīgu drošības pieturu, gadījumā, ja daiverim balonā gaisa krājumi ir izsīkuši. Jāatceras, ka balons tiek izkārts aizvērtā veidā, un pirms sākt to lietot, nepieciešams atgriezt ventili.
* Rīcības koordinēšana
Veicot dziļos daivus ļoti svarīgi ir precīzi ievērot visus partnerības sistēmas noteikumus. Tas nozīmē - rūpīgu sava un pārinieka ekipējuma pārbaudi, strikti noteiktu maksimālo dziļumu un daiva laiku, maršruta izstrādi un daiveru izkārtojumu zem ūdens. 
Pirms daiva obligāti pārrunājiet visas zīmes, kuras plānojat izmantot zem ūdens ieniršanas laikā. Kā arī izstrādājiet rīcības plānu, kā zem ūdens rīkoties nestandarta situāciju gadījumā (pazudis pārinieks, izsīkuši gaisa krājumi, zaudēta neitrālā peldspēja, ekipējuma bojājumi, zaudēta orientācija apkārtējā vidē). Un pārliecinieties, lai ir pieejami sakari ar glābšanas dienestiem.
Der arī parūpēties par to, lai līdzi būtu labi nokomplektēta aptieciņa.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru