svētdiena, 2018. gada 4. novembris

Kanāda plāno pieņemt haizivju spuru importēšanas aizliegumu

Foto: rcinet.ca


Pēc vairākus gadus ilgas kampaņas pret haizivju atdalīšanu un to tirdzniecību Kanāda beidzot ir pietuvojusies pilnīgam haizivju spuru aizliegumam. 


Jāatzīmē, ka lai gan jau kopš 1994.gada Kanādā bija aizliegta haizivju spuru atdalīšana, tās joprojām varēja importēt.
Pēc "Statistics Canada" datiem 2016.gadā Kanāda tika importēts vairāk kā 140 000 kg haizivju spuru vairāk kā 3 miljonu ASV dolāru vērtībā. Bet interneta ziņu vietne "iPolitics" ziņo, ka 2017.gadā Kanādā tika importētas 170 000 tonnas haizivju spuru. Kanāda ir otrā lielākā haizivju spuru importētāja pēc Āzijas.
Vairākas Kanādas pilsētas ir mēģinājušas pieņemt šo aizliegumus, tomēr saskārušās ar ļoti spēcīgiem Āzijas uzņēmumu protestiem. 
Aizlieguma likums - Bill S-238 ir nonācis Kanādas Senātā. Sākotnēji tika ierosināts aizliegt haizivju spuru importu, bet Senāts to grozīja pievienojot aizliegumu eksportēt haizivju spuras, kā arī haizivju spuru produktus un produkts, kas izmantojot tiesību aktu nepilnības, varētu apiet šos aizliegumus.
Likumprojekta atbalstītājs Senātā senators Maikls L. Makdonalds (Michael L. MacDonald) norādījis: "Esmu ļoti priecīgs, ka mani kolēģi Senātā ir apstiprinājuši Haizivju spuru importa un eksporta aizliegumu. Es ļoti ceru, ka Parlamenta deputāti nekavējoties rīkosies šajā neatliekamajā jautājumā un Kanāda uzņemsies vadošo lomu haizivju aizsardzībā visā pasaulē. Haizivis ir ļoti svarīgas okeāna ekosistēmā un mūsu planētas izdzīvošanā."
Kad likumprojekts ir pieņemts Senātā, tas tiek nodots Parlamentam, lai deputāti par to debatētu un balsotu. Ja likumprojektu atbalstīs Parlamentā, tas tiks nodots ģenerālgubernatoram parakstīšanai un tad tas iegūs likuma spēku.

Info: www.rcinet.ca 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru