ceturtdiena, 2018. gada 1. novembris

Melnajā jūrā atrasts vecākais neskartais nogrimušais kuģis

Foto: tetis.ru 

Melnajā jūrā izdevies atrast pasaulē pagaidām vecāko nogrimušo kuģi, kurš nav joprojām ir neskarts. Arheologi uzskata, ka 23 metrus garais kuģis zem ūdens nogulējis apmēram 2400 gadus. 


Nogrimušais sengrieķu tirdzniecības kuģis pilnībā saglabājies bezskābekļa vidē Melnās jūras mirušajā zonā. Lielbritānijas pētnieki šo 23 metrus garo kuģa vraku atraduši 80km attālumā no Bulgārijas piekrastes 2km dziļumā.

Attēls: tetis.ru 

Radiooglekļa analīze atklājusi, ka atrastā kuģa vecums ir apmēram 2400 gadi. Jāatzīmē, ka tas ir pirmais gadījums, kad sens kuģis atrasts praktiski neskartā veidā - ir saglabājušies airētāju soliņi, masti un stūre. Arheologi uzskata, ka atrastā kuģa komandā varētu būt bijis 15-25 cilvēki. Iespējams izdosies atrast arī viņu mirstīgās atliekas.  
Izpētot atrastā kuģa uzbūvi, zinātnieki secinājuši, ka tas varēja peldēt gan zem burām, gan airējot. Kuģis pārsvarā izmantots tirdzniecībā un tas ticis uzbūvēts sengrieķu apmetnē, kas atradās tagadējās Bulgārijas teritorijā.
Sengrieķu kuģa vraks tika atrasts vietā, kas zināma kā kuģu kapsēta un kur jau iepriekš atrasti 67 dažādos laika posmos nogrimuši kuģu vraki.

Foto: tetis.ru 

Arheologi norāda, ka atrastā kuģa vraks ļoti līdzīgs Odiseja kuģim, kurš attēlots uz slavenās "Sirēnu vāzes", kas apskatāma Britu muzejā (Londona). Uz vāzes, kas tiek datēta arī ar apmēram to pašu laika posmu, kad atrastais vraks, attēlots līdzīgs kuģis. Zīmējumā redzams kā, kuģojot gar dziedošo sirēnu salu, Homēra varonis Odisejs ir piesiets pie kuģa masta.

Info: www.tetis.ru 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru