otrdiena, 2015. gada 10. marts

Jūraszvaigzne, kas apēd koraļļus - video

Foto: bbc.co.uk

Jūraszvaigzne "Ērkšķu kronis" (Acanthaster planci) savu nosaukumu ieguvusi izskata dēļ - tās muguru sedz indīgi dzeloņi, kas ļoti līdzinās ērkšķiem. "Ērkšķu kronis" ir viena no lielākajām jūras zvaigznēm pasaulē. Bez tam "Ērkšķu kronis" nebūt nav nekaitīga jūraszvaigzne - šīs sugas zvaigznes iznīcina koraļļu rifus. 


Foto: pacificislandparks.com
"Ērkšķu kronis" ir plaši izplatītas Indijas un Klusā okeāna reģionā. Tās atrodamas tropu un subtropu platuma grādos no Sarkanās jūras un Āfrikas austrumkrasta pa visu Indijas okeānu, Kluso okeānu un Centrālamerikas rietumu piekrasti. Īpaši daudz šo jūraszvaigžņu var atrast Lielā Barjerrifa teritorijā. Tās ir visur, kur izplatīti koraļļu rifi. 
"Ērkšķu kronis" ir var sasniegt 50cm diametru, tam ir 12-19 stari, tomēr laika gaitā jūraszvaigznes staru skaits var palielināties līdz pat 23 stariem. To krāsa variē no oranžas līdz zaļganzilai vai pat purpurkrāsai. Jūraszvaigznes ķermeni klāj līdz 3cm garas adatas, kuru pamatnē atrodas indes dziedzeri - šo jūraszvaigžņu dzēliens ir ļoti sāpīgs un arī cilvēkam var izraisīt nopietnu saindēšanos.
Šīs jūraszvaigznes pārtiek no rifus veidojošo koraļļu polipiem. Viena jūraszvaigzne gada laikā var apēst un tātad - iznīcināt apmēram 13m²  koraļļu rifa.

         


Info: Wikipēdija

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru