sestdiena, 2015. gada 28. marts

Nedaudz par niršanu ar Nitrox

Foto: diveaddicts.com

Ikviens daiveris zina, ka galvenie parametri, kas ierobežo zem ūdens pavadāmo laiku, ir dziļums un šajā dziļumā pavadītais laiks. Niršanas laikā mēs elpojam gaisu, kura pati lielākā sastāvdaļa ir slāpeklis, bet ja elpojamās gāzes maisījumā palielina skābekļa procentuālo daudzumu un tādējādi attiecīgi samazinās slāpekļa daudzums, nirējs zem ūdens noteiktā dziļumā var uzturēties ilgāk. 


Tas nozīmē, jo mazāk elpojamās gāzes maisījumā slāpekļa, jo mazāk ar to piesātinās nirēja organisma audi un tādējādi ir mazāks risks saslimt ar Kesona slimību. Bez tam, elpojot ar skābekli bagātinātu gāzu maisījumu, daiveris ne tikai palielina dziļumā pavadāmo laiku, bet arī saīsina starp ieniršanām virs ūdens pavadāmā laika intervālu. 
Ar skābekli bagātinātu gāzu maisījumu sauc par Nitrox - tas ir savienojums no vārdiem Nitrogen un Oxygen (slāpeklis un skābeklis). 
Gāzu maisījums Nitrox, kas sastāv no 21% skābekļa un 79% slāpekļa, saucas gaiss. Gaiss - tas ir tikai viens no gāzu maisījuma Nitrox paveidiem. Daivingā tiek izmantots Nitrox ar paaugstinātu skābekļa sastāvu — no 21% līdz 40%.
Bagātināto gaisu pieņemts apzīmēt ar abreviatūru EANx (Enriched Air Nitrox jeb Bagātinātais gaiss Nitrox). Piemēram, EANx32, EANx33, EANx34 utt. līdz EANx40. Tas nozīmē, 32% skābekļa, 33%, 34% - līdz 40% skābekļa.
Kā jau minēju, izmantojot elpošanai bagātinātā gaisa maisījumus, palielinās zem ūdens pavadāmā laika apjoms. Bez tam, gāzu maisījumā samazinoties slāpekļa procentuālajam sastāvam, samazinās arī tā iedarbība uz cilvēka organismu. Tomēr jāatceras, ka tai pašā laikā skābekļa ietekme palielināsies, jo tā procentuālais līmenis pieaugs. 
Jebkurai gāzei ir savs robežslieksnis, kuru pārsniedzot gāze var sākt kaitīgi iedarboties uz cilvēka organismu. Un skābeklis nav izņēmums. Lietojot Nitrox, pastāv reāla bīstamība saindēties ar skābekli. Lai daiveris varētu izvairīties no šādas iespējas, viņam jāzina procentuālais skābekļa daudzums un ieniršanas dziļums. Piemēram, gaisam maksimālais dziļums ir 65m, EANx32 maksimālais dziļums ir 39m, bet EANx36 maksimālais dziļums ir 33m.
Kaut arī bagātinātā gaisa maisījumi paildzina dziļumā pavadītā laika ilgumu, tomēr  nirējiem ir būtiski neaizmirst arī par dekompresijas saslimšanas, gāzu embolijas un barotraumu bīstamību, kā arī jāatceras, ka palielinoties skābekļa procentuālajam daudzumam, pastiprinās tā toksiskā iedarbība.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru