pirmdiena, 2015. gada 30. marts

Saindēšanās ar skābekli daivingā


Ar skābekli var saindēties vai nu elpojot tīru skābekli, vai elpojot gāzu maisījumu ar paaugstinātu skābekļa parciālo spiedienu. Daivingā tiek izdalītas divas saindēšanās ar skābekli formas: krampju forma un plaušu forma.


Krampju forma ir centrālās nervu sistēmas saindēšanās. Šī forma var parādīties elpojot gāzu maisījumu, kurā skābekļa parciālais spiediens ir lielāks kā 1,6 ata. Cietušajam var parādīties šādi simptomi:
- bālums,
- sejas muskuļu raustīšanās,
- redzes pasliktināšanās, redzes lauka sašaurināšanās,
- trokšņi ausīs, galvas reiboņi,
- svīšana,
- krampji.
Katram gāzu maisījumam ir noteikti konkrēta dziļuma ierobežojumi. Gaisam tie ir 65m, populārākajiem Nitrox maisījumiem, piemēram, EANX32 maksimālais dziļums ir 39m, bet EANx36 tie ir 33m. 
Akvalangistiem jāatceras, ka ieniršana ar gaisu lielā dziļumā, pārsniedzot 65 metrus, var novest pie tā, ka skābekļa augstais parciālais spiediens, iedarbojoties uz centrālo nervu sistēmu, var izraisīt krampjus. Tās ir visbīstamākās skābekļa toksiskās iedarbības sekas. Rezultātā akvalangists var noslīkt vai arī nekontrolētās izniršanas rezultātā tikt „izmests” virs ūdens. Tas var izraisīt arteriālo gāzu emboliju. Atgādināšu, ka arteriālā gāzu embolija rodas nekontrolētas, paātrinātas izniršanas rezultātā, kad ķermeņa audos esošais gaiss izplešas un nosprosto asinsvadus un artērijas. Tā visa rezultātā var tikt bloķēta smadzeņu apgāde ar asinīm un cilvēks var nomirt. 
Jāatceras arī tas, ka pastāv vesela virkne faktoru, kas palielina iespēju saindēties ar skābekli. Šādi faktori, piemēram, ir auksts ūdens, liela fiziskā slodze un tās rezultātā - nogurums.
Pārsalšana un liela fiziskā slodze var veicināt paaugstinātu ogļskābās gāzes koncentrāciju, un tas var paātrināt skābekļa toksisko iedarbību uz centrālo nervu sistēmu.
Maksimālajam skābekļa parciālajam spiedienam, nirstot ar Nitrox, jābūt diferencētam atkarībā no niršanas apstākļiem. Niršanai ar gāzu maisījumiem, kas satur paaugstinātu skābekļa daudzumu, maksimālais skābekļa parciālais spiediens ir 1,5 ata. Ja nirstot akvalangistam ir arī siltuma stress vai fiziskā slodze, tad maksimāli pieļaujamais skābekļa parciālais spiediens ir 1,4 ata.
Plaušu forma - elpošanas sistēmas bojājumi.
Šī forma var parādīties, ilgstoši atrodoties, paaugstināta skābekļa parciālā spiediena ietekmē. Ja akvalangists, izmantojot bagātināto gaisu, vairākas dienas pēc kārtas veic vairākas ieniršanas dienā - tātad ilgstoši atrodas skābekļa parciālā spiediena ietekmē, kas lielāks par 0,5 ata, rodas bīstamība, ka skābeklis var toksiski iedarboties uz nirēja plaušām. Lielas skābekļa koncentrācijas rezultātā oksidācijas process izsauc „plaušu apdegumu”.
Simptomi:
- spiedošas sajūtas krūšu rajonā;
- sausums mutē;
- paātrināta elpošana;
- klepus.
Nirstot ar Nitrox daiva plānošana jāveic rūpīgi un jāatceras par visiem drošības noteikumiem, kā arī nevajag aizmirst par simptomiem, kas pēc pavadītā daiva varētu vēstīt par kādām problēmām. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru