sestdiena, 2017. gada 12. augusts

1.6km dziļumā atklāts dziļākais koraļļu rifs Īrijā

Foto: coastmonkey.ie


Zinātnieki apsekojot kuģa "Irish Lights Granuaile" vraku atklājuši Īrijā dziļāko auksto ūdeņu rifu. Solenosmilia variabilis koraļļi atrasti 1600m dziļumā. Šos koraļļus izdevies nofilmēt ar Jūras institūta zemūdens tālvadības aparātu "Holland I".


Zinātnieki no Jūras institūta un Nacionālo parku un savvaļas dabas dienesta apsekoja un ievāca datus jūras vides plānošanai, biotopu aizsardzībai un klimata pārmaiņu ietekmes novērtēšanai.
Jūras pētnieki trīs nedēļu laikā veica vairāk kā 1000 jūras jūdžu garu izpētes braucienu gar Porcupine Bank Īrijā un kontinentālās nogāzes slīpumu Īrijas rietumkrasta. Ekspedīcijas laikā tika vākti dažādi paraugi vairāk kā 50 dažādās piekrastes teritorijās, kā arī noritēja filmēšana.
"Dažas no mūsu atklātajām rifu ekosistēmām un biotopiem ir vēl līdz šim neredzētas un Solenosmilia variabilis koraļļu atklāšana vairāk kā 1600m dziļumā ļauj mums vēl labāk izprast kādi apstākļi nepieciešami šai sugai lai attīstītos," skaidroja Jūras institūta vadošais zinātnieks Deivids O'Salivans (David O’Sullivan).
"Dziļūdens koraļļi Solenosmilia variabilis ir plaši izplatīti, parasti sastopami jūras šaurumos vai akmeņainās zemūdens teritorijās dziļumā no 1000m līdz 1300m, bez tam, šie koraļļi reti veido rifus. Šie koraļļi aug ļoti lēnu, tikai apmēram 1mm gadā, tāpēc atklāt rifu struktūru, kas ir daļa no trauslas, tūkstošiem gadu vecas ekosistēmas, okeāna dziļajās teritorijās ir ļoti svarīgs atklājums jūras zinātnē."


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru