pirmdiena, 2017. gada 7. augusts

Ko atcerēties dodoties uz nakts daivu

Foto: aqua-marina.com


Niršanas naktīs — tā ir iespēja gūt jaunus, neaizmirstamus iespaidus un iepazīt zemūdens pasauli no nedaudz savādāka skata punkta. Nakts daivi sākas pēc saules rieta, tātad diennakts tumšajā laikā. Nakts daiva laikā daiveriem ir iespēja vērot tos zemūdens iemītniekus, kurus dienas laikā nevar redzēt. Bez tam daudzas zivis naktī guļ un tas ļauj tām piepeldēt ļoti tuvu klāt. 


Foto: brightwaterscuba.com

Gatavojoties nakts daivam jāatceras vairākas lietas:
- ekipējumu vislabāk sagatavot jau laicīgi - kamēr vēl gaišs.
- nakts daivam paredzētajos lukturos ielieciet jaunas baterijas vai uzlādētu akumulatoru.
- neaizmirstiet kompasu, jo nakts daivs kompass ir obligāti nepieciešams.
- ja nirstat no daivbota - zem bota 5m dziļumā izvietojiet mirgojošu lukturi un rezerves balonu ar regulatoru.

Foto: klook.com

- uz bota vai krastā (ja nirstat no krasta) atstājiet cilvēku, kurš vēros daiva norisi,  varēs sniegt dažādu palīdzību, kā arī nepieciešamības gadījumā izsaukt glābšanas dienestus.
- neaizmirstiet arī par par siltām drēbēm un karstiem dzērieniem, kas jūs sagaidīs uz bota vai krastā. 

Foto: scubadiverlife.com

Protams, pirms daiva arī rūpīgi pārrunājiet daivplānu, shēmā vai kartē izpētiet niršanas maršrutu, nosakiet maksimālo daiva dziļumu, kā arī maksimālo daiva ilgumu. Neaizmirstiet arī atkārtot zemūdens signālus - nakts daivā tie nedaudz atšķiras. Sazinoties zem ūdens naktī, tiek izmantotas tās pašas zīmes un signāli, kas dienas laikā, vienīgā atšķirība ir tāda, ka naktī zīmes tiek rādītas ar kreiso roku, kas tiek apgaismota ar lukturi. Atcerieties - nekad nespīdiniet ar lukturi pāriniekam sejā.

Foto: padi.com

Bez tam pastāv arī tā saucamie „nakts” signāli, kas tiek parādīti ar luktura palīdzību. Tas ir ērti tādās situācijās, kad pārinieks vai daivgids atrodas tālāk un signāli ar roku var nebūt saskatāmi. Tātad signāli: "OK" - apļveida kustības ar lukturi, "Problēma" - horizontālas kustības ar lukturi no vienas puses uz otru.
Daivbrīfingā neaizmirstiet arī pārrunāt rīcību neplānotās situācijās. Nakts daivos galvenās problēmas var būt izdzisis lukturis, pazudis daivbadijs vai arī jūs pats apmaldāties. Lai zinātu, kā rīkoties šādās situācijās, pirms daiva to visu apspriežat. Konkrētāk par to kādas ir galvenās problēmas nakts daiva laikā un kā šādās situācijās rīkoties lasiet rakstā "Galvenās problēmas, kas var rasties nakts daiva laikā"

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru