pirmdiena, 2015. gada 16. februāris

Galvenās problēmas, kas var rasties nakts daiva laikā

Foto: dcambrose.com

Gatavojoties nakts daivam jāatceras, ka nakts daiva laikā var gadīties arī problēmas. Tāpēc plānojot ieniršanu diennakts tumšajā laikā izanalizējiet iespējamās problēmas un pārrunājot to risinājumu.


Izdzisis lukturis.
Var gadīties, ka zem ūdens izdziest lukturis. Tieši šādai situācijai paredzēts rezerves lukturis. Nomainiet izdzisušo lukturi pret rezerves lukturi, informējiet par šo notikušo pārinieku un daivgidu. Pēc notikušā arī jāpārtrauc daivs un jāpeld krasta vai bota virzienā.  

Ļoti reti, bet tomēr var gadīties situācija, kad tūlīt pēc luktura izdzišanas izdziest arī rezerves lukturis. Šādā gadījumā nekavējoties jāpeld pie pārinieka un jāpalūdz viņa rezerves lukturis. Protams, tas notiek ļoti, ļoti reti, bet var gadīties, ka daivbadija rezerves lukturis arī nedarbojas - šādā situācijā, kad uz diviem daiveriem ir tikai viens lukturis, jums, izmantojot badija lukturi, ievērojot visus drošas izniršanas noteikumus, nekavējoties jāiznirst virs ūdens. Un jāatgriežas uz bota vai krastā (atkarībā kā plānots daivs) peldot virs ūdens.

Pazudis pārinieks.
Foto: oceans5.co
Situācijā, ja esat pazaudējis badiju - vispirms meklējiet luktura gaismu. Lai meklēšana būtu vieglāka, uz īsu brīdi aizsedziet ar plaukstu savu lukturi, tad pārinieka luktura gaisma būs labāk ieraugāma. Daivbadija meklēšana ilgst ne vairāk kā vienu minūti. Pēc tam nepieciešams iznirt un turpināt meklēšanu virs ūdens. Kad esat izniris izņemiet lukturi no ūdens tā, lai luktura stars apspīdētu ūdens virsmu. Tādā veidā jums būs vieglāk pamanīt savu pārinieku.

Esat apmaldījušies.
Ja saprotat, ka esat apmaldījies un nezināt kurp peldēt, vispirms nomierinieties un atjaunojiet orientierus - pēc kompasa un dabīgajiem orientieriem. Ja jums neizdodas atjaunot orientierus, tad ziņojiet par to pāriniekam un uzsāciet izniršanu.  Virs ūdens noregulējiet pēc kompasa virzienu uz krastu vai botu. Ja balonā ir daudz gaisa, tad noorientējušies, kurp jāpeld, varat turpināt niršanu (ja to pieļauj ieplānotais dziļums un ieniršanas laiks).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru