svētdiena, 2015. gada 22. februāris

Jūras slimība

Foto: blog.erispervane.com

Jūras slimība (kinetoze) ir stāvoklis ko izraisa acu un vestibulārās sistēmas uztvertās kustības nesakritība. Par tās cēloni visbiežāk uzskata kļūdainu organisma aizsargreakciju - smadzenes uz nesakritību starp no maņu orgāniem saņemtajiem signāliem reaģē kā uz saindēšanās radītām halucinācijām un mēģina atbrīvoties no iespējamiem toksīniem. Jūras slimības raksturīgākie simptomi ir nelabums, vemšana, reibonis un nogurums. 


Uzņēmība pret jūras slimību ir dažāda - ir cilvēki, kuri ir ļoti uzņēmīgi pret jūra slimību un kuriem tā var parādīties jau atrodoties uz nekustīga kuģa, bet ir arī cilvēki, kuri pret jūras slimību ir praktiski nejūtīgi. Tiek uzskatīts, ka lielākā daļa cilvēku jūras slimības uzņēmības skalā ir apmēram pa vidu.
Par jūras slimības tuvošanos var liecināt arī vairāki simptomi - drebuļi, galvassāpes, kuņģa dedzināšana. Ja zināt, ka jums var parādīties jūras slimības simptomi, jau laikus parūpējieties par līdzekļiem tās novēršanai. 
* Medicīniskie preparāti. Gatavojoties daivceļojumam konsultējieties ar savu ārstējošo ārstu - viņš ieteiks medikamentus jūras slimības novēršanai, kā arī norādīs kādus tieši medikamentus labāk lietot, ja plānojat nirt un nevis tikai atpūsties uz kuģa klāja. Jūras slimības novēršanai ir pieejamas gan tabletes, gan plāksteri - tos iesaka lietot tiklīdz parādījušies pirmie simptomi vai pat pirms izbrauciena sākuma. Jāatceras, ka medikamenti parasti iedarbojas uz vestibulāro aprātu, tāpēc pēc to lietošanas var būt orientācijas problēmas. Parasti no medikamentiem var ieteikt draminu un aeronu. Parastā deva ir 1-2 tabletes pirms došanās uz daivbotu.
* Tiek uzskatīts, ka labākais dabīgais produkts jūras slimības simptomu novēršanai ir ingvers, tas jālieto pirms došanās jūrā — tādā veidā tiks novērsta vemšana.
* Pirms došanās uz botu centieties neēst treknu un skābu pārtiku.
* Dzeriet daudz vairāk ūdeni, atturieties no kafijas un sulām - tās satur skābes un nevajadzīgi kairina kuņģa gļotādu. 
* Viedokļi variē, bet tiek uzskatīts, ka tukšā dūšā ir grūtāk cīnīties ar jūras slimību. Tāpēc kaut ko nedaudz apēdiet - vislabāk maizi vai vēl kādus miltu izstrādājumus, šāda pārtika tas būs daudz labāka kā, piemēram, gaļas vai olu ēdieni. 
* Uz daivbota izvairieties no noslēgtām telpām, labāk atrodieties svaigā gaisā. 
* Ja ir aizdomas par jūras slimību - palieciet uz klāja un vērojiet horizontu vai atgulieties un aizveriet acis. 
* Nelasiet, neskatieties kino - tas tikai var pastiprināt jūras slimības simptomus. 
* Atslābinieties un nenervozējiet. Nemiers var tikai pastiprināt jūras slimību.
Atcerieties, ja nespējat kontrolēt jūras slimību, ja jūtat, ka vemsiet - nepretojieties, pēc tam kļūs labāk. Un atcerieties arī par aizvēja pusi. 

Info: Wikipēdija, www.sportdiver.com 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru