piektdiena, 2015. gada 13. februāris

Nogrimušais kuģis ar diviem vārdiem - "Sara H" jeb "Kingston"

Attēls: 2littledivers.net


Dodoties uz Ēģipti daivsafari skatīt nogrimušos kuģus, safari maršrutā starp dažādiem kuģu vrakiem parasti ir iekļauts arī „Sarah H" jeb „Kingston" vraks. Interesants vraks ar diviem vārdiem. 


Foto: arsivfotoritim.com
Kā tas gadījies? Kā šis vraks ieguvis divus vārdus? 1990-to gadu sākumā daudzu daivinga tēmai veltīto grāmatu autors Shlomo Koens (Shlomo Cohen) pavadīja Sinajas pussalas apkārtnē rakstot grāmatu „Red Sea Divers Guide". šajā laikā viņš netālu no Shag Rock atklāja nezināmu vraku, par kura nosaukumu nevienam nebija ne jausmas, kaut gan kuģis zem ūdens bija pavadījis jau ilgu laika posmu. Nevar taču daiveru ceļvedī iekļaut vraku, kuram nav nosaukuma! Tad nu arī atradumam tika dots nosaukums „Sarah H" – par godu daivbota, ar kuru Koens bija devies šajā ekspedīcijā, kapteiņa sievai, kura arī bija aizrautīga daivere. Tikai pēc pāris gadiem vraks, kuram nu bija dots vārds „Sarah H", tika atpazīts kā „Kingston", tomēr arī 1999.gadā izdotajā nirēju guide book, šis vraks joprojām tika saukts par „Sarah H". Tā tas ir joprojām – vraku sauc gan par „Sarah H", gan „Kingston".
Attēls: simplyscuba.com
Bet kas tad bija „Kingston"? „Kingston" tika uzbūvēts 1871.gada februārī. Tam laikam tas bija jauns kuģa modelis, kurā bija apvienoti masti un tvaikoņa skursteņi. Tam bija divcilindru tvaika dzinējs un kuģis varēja sasniegt 11 mezglu lielu ātrumu. „Kingston" bija 78m garš, 10m plats un varēja uzņemt gandrīz 1500t smagu kravu. 
1881.gada janvāra nogalē kuģis atstāja Londonu, lai dotos kārtējā ceļojumā. Pēc mēneša kuģis sasniedza Suecas kanālu. Kapteinis bija pieņēmis lēmumu, ka pats izvedīs kuģi pa Suecas kanālu. Tā kapteinis divas dienas negulēja, vedot kuģi caur kanālam, viņi veiksmīgi apgāja vairākus bīstamus rifus. Otrās dienas vakarā „Kingston" jau bija sasniedzis Sarkanās jūras atklātos ūdeņus, kapteinim šķita, ka briesmas vairs nedraud un viņš devās gulēt. Diemžēl agrā 22.februāra rītā kuģis uzskrēja Shag Rock. Kapteinis gan nekavējoties ieradās uz komandtiltiņa, bet neko vairs labot nevarēja. Komanda divas dienas centās darīt visu, lai glābtu kuģi, diemžēl „Kingston" lēnām grima, drīz vien virs ūdens bija palikuši tikai kuģa masti... Dažas stundas vēlāk ieradās papildspēki, komanda tika izglābta, neviens cilvēks šajā kuģa avārijā necieta.
„Sarah H" jeb „Kingston" atrodas 4m-19m dziļumā. Kā arī daiveru ceļveži rekomendē – uz šo vraku jādodas nirt pēc „Thistlegorm" apmeklējuma , jo „Sarah H" atrodas netālu no šī vispopulārākā Sarkanās jūras vraka, kā arī daudz mazākā dziļumā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru