svētdiena, 2015. gada 8. februāris

Turcijā atklāta jauna foreļu suga

Attēls: sciencedaily.com

Turcijas prezidenta Redžepa Tajjipa Erdogana vārdā nosauktās universitātes biologu komanda 2004.gadā uzsāka projektu, kurā tika pētīta Turcijas dzīvnieku daudzveidība. Desmit gadu laikā 200 dažādos valsts reģionos tika vākti dzīvnieku paraugi. Apkopojot pētījuma rezultātus zinātnieki aizvadītā gada nogalē paziņojuši par jaunas foreļu sugas atklāšanu. 


Attēls: zookeys.pensoft.net
Pētījuma nozīmīgākais atklājums ir jaunā foreļu suga, kas nosaukta Salmo Kottelati. Foreļu suga nosaukta par godu slavenajam Šveices biologam Morisam Kottelam (Maurice Kottelat), uzsverot viņa nozīmīgo ieguldījumu Eiropas un Āzijas jūras faunas izpētē. 
Vairākums zinātnieku foreles uzskata par diezgan daudzveidīgu sugu, kas nosacīti tiek iedalīta trīs ekotipos: jūras, ezera un upes forelēs. Jaunās sugas foreles atšķiras no līdz šim zinātniekiem zināmajām foreļu sugām ar savu krāsojumu - šai sugai uz sāniem nav četru tumšu apļu, bet toties uz to ķermeņa ir daudz melnu plankumu un 7-9 atzīmes gar ķermeni. Šīs zivis atšķiras arī ar palielinātu galvas, mutes un augšžokļa izmēru. 
Pētījuma rezultāti tika publicēti žurnālā "ZooKeys". 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru