pirmdiena, 2015. gada 2. februāris

Par dziļumiem, kādus atļauj konkrētā līmeņa niršanas sertifikāti

Foto: cebufundivers.com


Uzsākot niršanas apmācību pēc pirmā sertifikāta saņemšanas (OWD (Open Water Diver) vai līdzvērtīga līmeņa sertifikāts) daiveris var nirt līdz 18m dziļumam. Varētu rasties jautājums - kāpēc apgūt vēl kādus niršanas kursus, lai varētu nirt dziļāk? Kāpēc jānirst dziļāk, ja viss krāšņākais un skaistākais atrodas tieši nelielā dziļumā? Un ikviens, kurš spēris pirmos soļus zemūdens pasaules izpētē, piekritīs, ka ieši seklos ūdeņos vislabāk saglabājas zivju un koraļļu krāsas, ir labāks apgaismojums, un arī ūdens ir siltāks. Tomēr dziļās ieniršanas vienmēr ir vilinājušas daiverus. 


Tātad, kas slēpjas zemūdens dzīlēs, dziļumā? Vispirms jau tur pakāpeniski viss
Foto: blog.joescuba.com
kļūst zilāks, tumšāks un aukstāks. Lielā dziļumā arī ātrāk patērējas gaiss, bet tas ierobežo zem ūdens pavadāmo laiku. Jāatceras arī tas, ka palielinoties dziļumam daivera ķermeņa audi daudz ātrāk piesātinās ar slāpekli un arī tas samazina zem ūdens pavadāmo laiku. Tas viss it kā varētu atbaidīt nirējus. Bet nekā! Dziļums vienalga vilina. Kāpēc? Minēšu vairākus iemeslus, kāpēc nirēji veic dziļās ieniršanas:
- dziļumā mīt pavisam citi zemūdens iemītnieki – tādi, kādus nevar redzēt seklajos ūdeņos,
- rifi, kas atrodas dziļi zem ūdens, ir daudz labāk saglabājušies, jo tos retāk apmeklē nirēji,
-  lielākā daļa nogrimušo objektu atrodas dzelmē - kuģi reti nogrimst tieši pie krasta, parasti tas ir dziļums virs 10-15 metriem, 
- vairums daiveru vēlas paaugstināt savu pieredzi palielinot savu ieniršanu dziļumu, protams, saprāta robežās, 
- jāmin arī tāds faktors kā ziņkāre. 
Ja nirējs ir nolēmis turpināt daivinga apmācības, lai varētu doties izpētīt arī to, kas slēpjas dziļāk par pirmā sertifikāta atļautajiem 18m, tad nākamais apmācības līmenis ir AOWD (Advanced Open Water Diver) vai līdzvērtīgs kurss. Apgūstot šo kursu nirējs var nirt līdz 30m dziļumam. Jāatzīmē, ka rekreacionālajā daivingā tiek piedāvāts arī apgūt papildus kursu - Deep Diver. Šīs kurss paredzēts tiem, nirējiem, kurus vilina dziļie daivi, bet doties uz tehniskā daivinga kursiem - negribas. Pēc kursa Deep Diver maksimālais dziļums, kādā nirējs var ienirt izmantojot saspiesto gaisu, ir 40 metri.
Nu bet ja ir interese uzzināt, kas slēpjas vēl lielākā dziļumā - tad jāizvēlas tehniskā daivinga kursi. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru