piektdiena, 2015. gada 20. februāris

Izraēlas daiveri atraduši apslēptus dārgumus


Foto: bbc.co.uk

Izraēlas daiveri nirstot Vidusjūrā Kesarijas līcī uzgājuši šajā reģionā lielāko Viduslaiku zelta monētu krātuvi. Apslēptos dārgumus atraduši vietējā daivkluba nirēji. Atradums sastāda apmēram divus tūkstošus monētu, kuras tiek datētas ar X - XII gadsimtu.


Daiveri apsekojot līci Kesarijas nacionālā parka teritorijā zem ūdens atrada vairākas zelta monētas, atradumu viņi parādīja daivkluba direktoram, kurš sazinājās ar Izraēlas Senlietu pārvaldes Jūras arheoloģijas departamentu.
Jūras arheoloģijas departamenta eksperti ieradās vietā, kur tika atrasti apslēptie dārgumi, un izmantojot metālmeklētājus atrada apmēram divus tūkstošus zelta monētu. Atrastās monētas ir dažādu nomināciju un kādreiz tikušas izmantotas kā maksāšanas līdzekļi Fatimīdu kalifātā. 
Izraēlas Senlietu padome atzinusi, ka atradums ir nenovērtējams. 
Jūras arheoloģijas departamenta direktors Kobi Šarvits paziņojis, ka atraduma vietā tiks veikti zemūdens arheoloģiskie izrakumi, kuru, kā viņš cer, palīdzēs izskaidrot apslēpto dārgumu izcelsmi. 
Foto: bbc.co.uk
"Iespējams te nogrimis kuģis, kas bija ceļā uz Kairu vedot iekasētos nodokļus," pieļauj Kobi Šarvits. "Bet iespējams, ar šīm monētām bija iecerēts samaksāt kara garnizonā, kurš bija izvietots Kesarijā un aizsargāja pilsētu."
Ir arī teorija, ka nauda piederējusi kādam liela tirdzniecības kuģa īpašniekam, kurš nodarbojās ar dažādu preču tirdzniecību piekrastes pilsētās un ostās. 
Kopējais dārgumu svars ir apmēram 9 kg. Tiek uzskatīts, ka dārgumi tika izskaloti tuvāk krastam ziemas vētru laikā. 
Atrastās monētas tagad ir Izraēlas valsts īpašums. Atradēji par dārgumu atrašanu nav saņēmuši nekādu atlīdzību. 

Fatimīdu kalifāts bija arābu valsts Viduslaikos. Tās centrs atradās Kairā un savas varenības laikos Fatimīdu kalifāta teritorijā atradās Ēģipte, Magribs, Palestīna un Sīrija. Fatimīdu kalifāts valdīja Ziemeļāfrikā no 909.gada līdz 1171.gadam.

Info: www.bbc.co.uk 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru