trešdiena, 2015. gada 4. februāris

Dziļais daivs

Foto: evaser.com

Nirēji, kas ieguvuši vismaz AOWD līmeņa sertifikātu var doties izpētīt zemūdens dzīles līdz 30m dziļumam, bet, ja apgūts kurss Deep diver (vai tā ekvivalents), izmantojot saspiesto gaisu var nirt līdz 40m dziļumam. Dziļais daivs, protams, nenozīmē tikai un vienīgi ienirt un sasniegt ieplānoto dziļumu. Dziļajam daivam ir jāgatavojas daudz rūpīgāk un tas jāplāno daudz nopietnāk nekā parastais daivs.


Pirmais un galvenais plānojot dziļo ieniršanu - atcerieties par papildus drošības procedūrām un to, kā rīkoties problēmu gadījumā. 
Foto: alertdiver.com
- parūpējieties, lai vietā, kur nirstat, būtu tīra skābekļa krājumi. Skābekļa elpošana veicina slāpekļa izvadīšanu no organisma. Tas ir nepieciešams situācijās, kas saistītas ar bezdekompresionālās robežas pārsniegšanu un dekompresijas slimības simptomu parādīšanos.
- nirstot no daivbota, jau iepriekš nepieciešams paredzēt to, lai zem bota tiktu novietots drošības balons ar regulatoru. Balons tiek novietots 4-6 metru dziļumā. Tas nepieciešams, lai varētu veikt pilnvērtīgu drošības pieturu, gadījumā, ja nirēja balonā gaisa krājumi ir izsīkuši. Jāatceras, ka balons tiek izkārts aizvērtā veidā, un pirms sākt to lietot, nepieciešams atgriezt ventili. 
- atcerieties arī par labi nokomplektētu aptieciņa, kā arī tas, lai būtu pieejami sakari ar glābšanas dienestiem. Lieti noderēs arī karsti dzērieni — tēja vai kafija. 
Foto: blog.sunshine-diveresort.com
Veicot dziļās ieniršanas īpaši svarīgi ir precīzi ievērot visus baddi sistēmas noteikumus:
- rūpīgi pārbaudiet savu ekipējumu un pārinieka ekipējumu. Pārliecinieties, ka zināt, kā darbojas ne tikai savs ekipējums, bet arī pārinieka ekipējums.
- vienojieties par maksimālo dziļumu un to, cik ilgi paredzēta niršana. Pēc tam to visu precīzi ievērojiet.
- vienojieties par zemūdens maršrutu un jūsu izkārtojumu zem ūdens (secība, kādā peldēsiet).
- atkārtojiet zīmes, kuras jūs plānojat izmantot zem ūdens ieniršanas laikā.
- zem ūdens turieties blakus pāriniekam. Daudz biežāk kā parasti pārbaudiet savas un pārinieka gaisa rezerves.
Foto: scubadiverinfo.com
- izstrādājiet rīcības plānu, kā zem ūdens rīkoties nestandarta situāciju gadījumā (pazudis pārinieks, izsīkuši gaisa krājumi, zaudēta neitrālā peldspēja, ekipējuma bojājumi, zaudēta orientācija apkārtējā vidē).
Plānojot dziļo ieniršanu atcerieties arī to, ka veicot dziļos daivus palielinās arī risks iegūt dažādas traumas un saslimšanas, kas saistītas ar lielām spiediena izmaiņām - atcerieties par slāpekļa narkozi, dekompresijas slimību, gāzu emboliju.
Un vēl jāpiemin drošības noteikumi, kas jāievēro veicot dziļās ieniršanas:
- Neieplānojiet un neveiciet dienā vairāk kā 1 dziļo daivu.
- Daiva laikā izvairieties no „zig-zag” niršanas profiliem.
- Nirstot centieties netuvoties bezdekompresijas limitu robežai.
- Niršanu plānojiet ar daivkompjūtera vai bezdekompresionālo tabulu palīdzību un precīzi ievērojiet izstrādāto ieniršanas plānu.
- Vienmēr ievērojiet drošības pieturu.
- Ievērojiet pareizu izniršanas ātrumu — 10 m/min. 
Rūpīgi plānojot un ievērojot visus drošības noteikumus dziļie daivi būs interesanti un neaizmirstami. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru