svētdiena, 2015. gada 15. februāris

Nakts daivs

Foto: sdtn.com

Ieniršanas naktīs — tā ir vēl viena iespēja gūt jaunus, neaizmirstamus iespaidus un iepazīt zemūdens pasauli savādākā veidā. Nakts daivi parasti tiek uzsākti pēc saules rieta (diennakts tumšajā daļā). Šajā laikā zem ūdens pamostas un no savām slēptuvēm izlien daudzi zemūdens iemītnieki, kurus dienas laikā nevar redzēt. Piedevām, daudzas zivis naktī guļ, un tāpēc tām var piepeldēt ļoti tuvu klāt. 


Gatavojoties nakts daivam jāatceras vairākas lietas, kas saistītas ar ekipējumu. Lai gan ekipējums, dodoties nakts daivā maz atšķiras no ekipējumu, kas tiek izmantots nirstot dienas laikā, tomēr ir pāris nianses, kurām vajadzētu pievērst uzmanību. 
Foto: parrotsdivecenter.com
Plānojot niršanu diennakts tumšajā laikā daiverim galvenā nepieciešamā lieta ir lukturis. Dodoties nakts daivā nirējam līdzi jābūt vismaz diviem lukturiem - pamatlukturim un rezerves lukturim. Pirms došanās zem ūdens pārbaudiet vai lukturi darbojas, vai baterija vai akumulatori ir pietiekoši uzlādēti. Pārbaudiet arī vai visi lukturu stiprinājumi, drošības siksniņas ir kārtībā. 
Pirms pašas došanās ūdenī pārbaudiet visu ekipējuma nokareno elementu stiprinājumus, īpašu uzmanību pievērsiet tam, vai oktopuss un konsole ir kārtīgi nostiprināti - tā, lai tie niršanas laikā nevarētu aizķerties aiz koraļļiem vai nesaceltu dūņas velkoties pa gultni. 
Nakts daivam arī ieteicas izvēlēties garo hidrotērpu - tas attiecas arī uz nakts daiviem, kas norisinās siltajos ūdeņos. Atcerieties, nirstot naktīs, zem ūdens pastāv risks iegūt traumas no indīgiem zemūdens iemītniekiem, kurus tumsā ir grūti pamanīt. Tieši šī paša iemesla dēļ nakts daivā ieteicams izmantot arī cimdus. 
Foto: bangtaoscuba.asia
Svarīgi arī lai tie zemūdens aparāti, kurus plānojat izmantot nakts daivā būt ar apgaismošanas iespējām vai luminiscējošām detaļām (bultiņas, ciparnīca utt.). Tas nepieciešams tādēļ, lai gadījumā, ja izdziest lukturis, jūs varētu kontrolēt savas ieniršanas galvenos parametrus. 
Protams, nakts daivā tiek ieteikts izmantot arī ekipējumu ar spilgtiem elementiem - vislabāk dzelteniem. Der atcerēties, ka spilgti elementi ekipējumā lukturu gaismā pārējiem daiveriem ir labāk saskatāmi.
Nakts daivs parasti tiek plānots pēc maršruta "Turpu - atpakaļ". Tas nozīmē, ka daivs sākas vai nu no krasta, vai daivbota un noslēdzas ar atgriešanos sākumpunktā. 
Sazinoties zem ūdens naktī, tiek izmantotas tās pašas zīmes un signāli, kas dienas laikā, vienīgā atšķirība ir tāda, ka naktī zīmes tiek rādītas ar kreiso roku, kas tiek apgaismota ar lukturi. Nekad nespīdiniet ar lukturi pāriniekam sejā.
Pastāv arī tā saucamie „nakts” signāli, kas tiek parādīti ar luktura palīdzību. Tas ir ērti tādās situācijās, kad pārinieks vai daivgids atrodas tālāk un signāli ar roku var nebūt saskatāmi. Tātad signāli: 
- OK - apļveida kustības ar lukturi,
- problēma - horizontālas kustības ar lukturi no vienas puses uz otru.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru