sestdiena, 2015. gada 7. februāris

Gāzu embolija

Foto: alertdiver.com

Gāzu embolija ir galvenais nāves cēlonis starp nirējiem. Gāzu embolija ir saistīta ar pārāk ātru izniršanu, kā rezultātā asinsvadi tiek nosprostoti ar gāzu burbulīšiem. Jau pāris minūtes pēc pārāk ātras izniršanas daiveris var zaudēt samaņu. Gāzu embolijas gadījumā cietušo jānogulda un jādod elpot tīru skābekli, kā arī pēc iespējas ātrāk jānogādā rekompresijas kamerā.


Gāzu embolija ir asinsvadu nosprostošanās ar gāzu (slāpeklis, skābeklis) burbulīšiem, kas radušies izdaloties gāzei no asinīm paātrināta spiediena izmaiņu rezultātā, kad notikusi ātra pāreja uz daudz zemāku apkārtējās vides spiedienu (izniršanas ātruma pārsniegšana).
Attēls: google
Niršanas laikā izelpojamais saspiestais gaiss izšķīst asinīs. Ātras izniršanas gadījumā apkārtējās vides spiediens krasi pazeminās, un saspiestā gāze izplešas, veidojot burbulīšus, kas, kā jebkura gāze, esot vieglāka par šķidrumu, tiecas sagrupēties un pacelties uz augšu. Līdzīga veida procesu var novērot, piemēram, attaisot šampanieša pudeli. Noslēgtajā pudelē gāze ir saspiesta un to nevar saskatīt. Atverot korķi, spiediens krasi mazinās — sākas lavīnveidīga burbulīšu veidošanās, kas tiecas uz augšu. 
Daiverim iznirst ar galvu uz augšu, atbilstoši, gāzes tiecas uz ķermeņa augšdaļas audiem, pēc tam pa miega artēriju, kas atrodas kaklā. Šie asinsvadi apgādā galvas smadzenes ar asinīm. Ja šie asinsvadi tiek noslēgti ar gāzes burbulīšiem, galvas smadzenēm rodas krass skābekļa bads, kas var izraisīt samaņas zudumu izniršanas laikā. 
Burbulīši "ceļojot" pa asinīm var nosprostot mazos asinsvadus, kas apgāda ar asinīm jebkuru no orgāniem, visbiežāk gāzu embolijas rezultātā cieš smadzenes, bet bloķēti var tik arī asinsvadi, kas apgādā sirdi, nieres, ādu. Ļoti lielas gāzu embolijas rezultātā var tikt bloķēta asins plūsma caur sirds kambariem vai lielajām artērijām.
Foto: pccii.com
Gāzu embolijas simptomi parasti parādās dažu minūšu laikā kad nirējs ir sasniedzis ūdens virsmu. Gāzu embolija smadzenēm bieži atgādina insultu, kas cietušajam var izpausties kā apjukums un daļēja paralīze vai sajūtu zudums. Var arī būt pēkšņs samaņas zudums vai krampji. Smagas formas gāzu embolija var izraisīt šoku un pat nāvi.
Visticamāk daiverim, kurš zaudējis samaņu, izniršanas laikā vai ļoti drīz pēc izniršanas, ir gāzu embolija, tāpēc nekavējoši jāveic glābšanas procesi - cietušais jānogulda un viņam jādod elpot tīru skābekli, kā arī uzreiz jāizsauc medicīniskā palīdzība. Cietušais daiveris arī pēc iespējas ātrāk jānogādā rekompresijas kamerā.
Nirējiem jāzina, ka lēnas izniršanas laikā pārmērīga gāzu burbulīšu daudzuma veidošanās asinīs nenotiek. Tāpēc vienmēr der atcerēties par pareizu izniršanas ātrumu, kā arī drošības pieturas ievērošanu katra daiva noslēgumā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru