ceturtdiena, 2015. gada 26. februāris

Mūžībā aizgājsi Haizivju Lēdija Eugēnija Klarka

Eugēnija Klarka (foto: fcsw.net)

Vakar, 25.februārī mūžībā aizgājusi Haizivju Lēdija doktore Eugēnija Klarka (Eugenie Clark). Pasaulē dr.Klarka zināma kā pioniere zivju un īpaši haizivju pētniecībā. Haizivju lēdija iedvesmojusi daudzus haizivju biologus un dabas aizsardzības entuziastus. Eugēnija Klarka mūžībā aizgāja 92 gadu vecumā.


Eugēnija Klarka piedzima Ņujorkā (ASV) 1922.gada 4.maijā japānietes un amerikāņa ģimenē. Peldēt viņa iemācījās jau līdz divu gadu vecumam un iemīlēja haizivis jau agrā bērnībā. Jūras bioloģei patika stāstīt, kā 9 gadu vecumā viņa apmeklējot akvāriju un vērojot zivis domājusi, kā tas būtu, piemēram, peldēt tur kopā ar haizivīm.
Eugēnija Klarka (foto: sportdiver.com)

Klarka piepildīja savu sapni kļūt par okeāna pētnieci 1942.gadā Hantera koledžā saņemto diplomu zooloģijā, bet vēlāk doktora grādu Ņujorkas univerisitātē. 
Pēc 2.pasaules kara, kad Klarka sāka darboties jūras bioloģijā jomā, tajā bija tikai dažas sievietes, nemaz nerunājot par japāņu izcelsmes amerikānietēm - šajā sfērā dominēja vīrieši. Eugēnija Klarka un Silvija Ērla (Sylvia Earle) bija vienas no pirmajām, kuras kļuva par skolotājām un iedvesmotājām jaunai sieviešu - jūras biologu paaudzei.
Pēc aspirantūras laikā veiktajiem pētījumiem Klusā okeāna dienvidu daļā, 1953.gadā iznāca Klarkas autobiogrāfija "Sieviete ar šķēpu" ("Lady With a Spear"), kas kļuva par starptautisku bestselleri, bet Haizivju Lēdija tika uzaicināta strādāt Skripsa Okeanoloģijas institūtā (Scripps Institution of Oceanography). Tieši šeit viņa iemācījās nirt ar akvalangu. 
Eugēnija Klarka (foto: sptimes.com)
Klarka darbojās Ņujorkas Zooloģijas biedrībā (tagad Wildlife Conservation Society) un Amerikas Dabas muzejā līdz 1955.gadā pārcēlās uz Floridu, kur Sarasotā nodibināja Cape Haze jūras laboratoriju (tā vēlāk tika pārdēvēta par Mouta Jūras laboratoriju (Mote Marine Laboratory) - šeit dr.Klarka pievērsās vēl nopietnākai haiziviju izpētei, tai skaitā pētot arī dažādus nozvejas aspektus, koraļļu rifu restaurāciju, veicot dažādus pētījumus saistībā ar jūras biomedicīnu, kā arī iedziļinoties vēl daudzos citos jautājumos.
1968.gadā Klarka uzsāka darbu Merilendas universitātē, kur viņa pasniedza jūras bioloģiju līdz pat aiziešanai pensijā 1992.gadā.
Jāatzīmē, ka līdz 1950-tajiem gadiem, kad Klarka uzsāka haizivju pētīšanu, šie zemūdens iemītnieki tika uzskatīti par mēmiem un nāvējoši bīstamiem. "Pēc vairākiem pētījumiem es sāku saprast, ka šie "zemūdens gangsteri" ir ieguvuši sliktu reputāciju", atzina doktore Klarka. 
Lai gan Klarka pētīja arī citas zivis - atklāja vairākas jaunas zivju sugas un dažas par tika nosauktas viņai par godu - tomēr galvenais Haizivju Lēdijas darbs bija veltīts haizivju izpētei un sabiedrības baiļu no haizivīm kliedēšanai, kas īpaši bija pastiprinājušās pēc 1975.gada, kad tika uzņemta filma "Žokļi". Viens no viņas rakstiem, kas tika publicēts "National Geographic" saucās "Haizivis: lieliskas un nesaprastas".   
Eugēnija Klarka (foto: grindtv.com)

Haizivju Lēdija publicējusies daudzos zinātniskos žurnālos, veidojusi tv raidījumus, raktījusi tādiem populāriem žurnāliem kā "National Geographic" un "Science Digest". Viņa ir arī sarakstījusi trīs grāmatas: "Lady with a Spear" (1953), "The Lady and the Sharks" (1969) un "The Desert Beneath the Sea" (1991).
Kā atzīst Klarkas draugs un kolēģis - zemūdens fotogrāfs Deivids Doblets (David Doubilet) - "Viņas dotais ieguldījums ir apbrīnojams."

Info: Wikipēdija un www.nationalgeographic.com  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru