svētdiena, 2017. gada 24. septembris

Introdaivs - kas tas ir?

Foto: snuba.co.il


Kas ir introdaiveris? Tas ir cilvēks brīvdienās, kurš nolēmis iepazīt zemūdens pasaules krāšņumu un tāpēc iegādājies ekskursiju. Parasti šādas ekskursijas cenā ir iekļauts izbrauciens ar kuģīti jūrā un divas ieniršanas instruktora pavadībā. 


Ja jūs esat tieši šāds cilvēks, kurš nolēmis atvaļinājumā iepazīt zemūdens pasauli, tad jūs noteikti vēlēsieties uzzināt kā norit introdaivs.
Ekskursija, kuras laikā paredzēta zemūdens pasaules iepazīšana, sākas ar ierašanos daivcentrā. Tur jūs reģistrēs un būs nepieciešams aizpildīt anketu. Pēc tam jūs dosieties uz daivbotu, uz kura tad arī pavadīsiet lielāko konkrētās dienas daļu. 
Uz daivbota valda savi kārtības noteikumi, par tiem jums pastāstīs bota personāls. 
Pirms spert pirmos soļus zemūdens pasaules iepazīšanā introdaiveri brīfingā tiek iepazīstināti ar to kā norisināsies sagatavošanās niršanai, kā viņi dosies ūdenī, kā elpos zem ūdens, kā kustēsies, kā ienirs un iznirs, ko varēs un ko nevarēs darīt zem ūdens utt. 

Foto: @ingrida_i_p

Uzmanīgi klausieties brīfingu, ja kaut ko nesaprotat - pārjautājiet, un ja jums brīdi pirms došanās ūdenī sametas bail - sakiet, nekautrējieties, personāla pienākumos ir jums palīdzēt. 
Kad daivbots būs ieradies pirmajā niršanas vietā, introdaiverus pēc saraksta izsauks un daivcentra personāls palīdzēs jums saģērbties niršanai nepieciešamajā ekipējumā. Vispirms tiek uzvilkts hidrotērps, tad uzlikta svaru josta, pēc tam peldspējas kompensātors jeb BCD ar balonu. Noslēgumā tiek uzvilktas pleznas un uzlikta niršanas maska. Kad introdeiveris ir saģērbts savam pirmajam zemūdens piedzīvojumam, viņam palīdz nostāties pie daivplatformas malas (tā ir vieta, no kuras daiveri dodas ūdenī). Ūdenī var nonākt stāvot uz daivplatformas pašas malas un sperot lielu soli uz priekšu. Otrs variants - jūs sēžat uz daivplatformas malas un ar personāla palīdzību tiekat "iecelts" ūdenī. Un vēl - atcerieties, jūsu BCD jeb peldspējas kompensators pirms došanās ūdenī ir piepūsts un jūs noteikti nenogrimsiet kā akmens ūdenī. 
Ūdenī jūs jau gaidīs jūsu instruktors, kurš tad arī jūs iepazīstinās ar zemūdens pasaules krāšņumu. 

Foto: dive-red-sea.com

Nonākot ūdenī vispirms instruktora uzraudzībā jūs izmēģināsiet kā ir elpot caur regulatoru, pēc tam lēnām uzsāksiet ieniršanu. Tā kā tas ir introdaivs, tad jums pašam nekas nebūs jādara - par ekipējumu rūpēsies instruktors, viņš arī palīdzēs jums ienirt. Vienīgais, kas jums būs jādara - daiva sākumā jāizlīdzina spiediens ausīs un pēc tam vienmērīgi elpojot un kustinot pleznas jāpeld, vērojot zivis un koraļļus. 
Atcerieties, ja daiva laikā jūtat kaut mazāko diskomfortu - informējiet par to instruktoru. Par to, kā to darīt, jums pirms tam pastāstīs brīfingā. Tie būs daži ar roku rādāmi signāli, kas palīdzēs zem ūdens komunicēt ar instruktoru. 
Introdaivs parasti notiek līdz 5m dziļumam. Zem ūdens jūs pavadīsiet apmēram 20 minūtes. 
Zemūdens pasaule ir koša, krāsaina un daudzveidīga. Tie ir ne tikai visdažādākie koraļļi, bet arī neiedomājams skaits dažādu zivju un citu zemūdens iemītnieku. Izbaudiet savu pirmo ceļojumu zemūdens pasaulē. Un ja šī nodarbe jums būs iepatikusies - jūs gaidīs daivkursi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru