trešdiena, 2017. gada 13. septembris

Kompass daivingā

Foto: siamscuba.com


Kompass daivingā ir būtiska ekipējuma sastāvdaļa. Īpaši, ja plānots nirt jaunās, vēl neiepazītās vietā. Un tāpēc, lai zem ūdens neapmaldītos un varētu orientēties nepieciešams kompass. 


Orientēšanās zem ūdens ar kompasu maz atšķiras no orientēšanās uz zemes, tomēr jāatceras, ka efektīva zemūdens orientēšanās var būt tikai tad, ja daiverim ir ideāla peldspēja. 
Foto: siamscuba.com
Daiveri kompasu parasti liek uz rokas vai arī tas tiek stiprinās pie niršanas konsoles. 
Peldot ar kompasu, tas tiek likts uz kreisās rokas. Labā roka tiek izstiepta uz priekšu, bet ar kreiso roku akvalangists satver sevi aiz labās rokas locītavas. Tādā veidā tiek izveidota pareiza pozīcija. Ja peldot kompass ir pie konsoles, tad konsole jātur ar abām rokām tā, lai kompass it kā atrastos uz vienas ass ar jūsu ķermeni. Jāatceras, ka rādījumu precizitāte lielā mērā būs atkarīga no tā, cik pareizi jūs turēsiet kompasu.
Kādam tad jābūt kompasam, kas paredzēts izmantošanai daivingā? Tam jābūt ar šādiem parametriem:
Foto: underwaterdive.com
• Šķidruma pildījums. Tā kā šķidrums netiek saspiests, kompass nereaģēs uz spiedienu. Un, salīdzinot ar parasto kompasu, bultiņa kustēsies daudz lēnāk un līdzenāk.
• Brīvs bultiņas stiprinājums. Tas ļauj iegūt nepieciešamos mērījumus pat tad, ja notikušas nelielas horizontālas nobīdes kompasa stāvoklī.
• Numurēta grādu skala.
• Luminiscējošas kompasa detaļas. Zem ūdens situācijās, kad apgaismojums ir nepietiekams, kompasa luminiscējošās detaļas (bultiņa un grādu skala) būtiski atvieglos tā izmantošanu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru