piektdiena, 2017. gada 1. septembris

Jauns Pasaules rekords Skandalopetra daivingā

Foto: Facebook/Jenna Apokotos

Grieķijā 26.augustā tika labots Pasaules rekords senākajā frīdaivinga disciplīnā Skandalopetra.  Jaunais rekords pieder Džennai Apokotos (Jenna Apokotos), viņa sasniedza 77,5m dziļumu. Tādējādi tika labots Karolai Meijerei (Karol Mayer) piederošais rekords, kas bija 68,9m un tika uzstādīts 2012.gadā.


Foto: Facebook/Jenna Apokotos
Skandalopetra daivings zināms jau Senajā Grieķijā. Senajos laikos šāda veidā pēc sūkļiem nira grieķu zvejnieki. Lai vieglāk ienirtu zvejnieki izmantoja virvē piesietu akmeni. 
Mūsdienās Skandalopetra daivings kļuvis par frīdaivinga disciplīnu. Frīdaiveris ģērbies tikai peldkostīmā nirst dziļumā turot rokās virve iesietu akmeni. Skandalopetra ir akmens, parasti no marmora vai granīta, kas sver no 8kg līdz 14kg. Akmenim ir hidrodinamiska forma un noapaļotas malas. 
Šajās frīdaivinga sacensībās daiveris var izmantot tika deguna klipsi, cita veida ekipējums, piemēram, maska, hidrotērps vai pleznas, nav atļauts.
No daivkuģa Skandalopetra sacensībās frīdaiveris turot rokās akmeni dodas ūdenī un ienirst, cenšoties palikt pēc iespējas nekustīgāks un saglabāt vertikālu stāvokli. Kad izvēlētais dziļums sasniegts, frīdaiveris nostājas uz akmens un tā tiek izvilkts virs ūdens.

Info: Wikipēdija un Jenna Apokotos Facebook lapa

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru