otrdiena, 2017. gada 19. septembris

Kā nirt no krasta

Foto: scubalodge.com


Daudzi pasaules klases daivsaiti atrodas ļoti tuvu krastam, dodot iespēju nirējiem tajos nokļūt neizmantojot daivbotus. Dodoties nirt no krasta jāatceras, ka šim daivinga veidam ir arī sava specifika. Tālāk lasiet par to, kā droši uzsākt daivu no krasta.  


Foto: leisurepro.com
* Uzvelciet ekipējumu.
Pirms doties ūdenī uzvelciet visu ekipējumu, vienīgais izņēmums ir pleznas - tās uzvilksiet jau esot ūdenī. Esiet gatavs ienirt jebkurā brīdī, kā esat nonācis ūdenī. Tas nozīmē, ka visām ekipējuma sastāvdaļām jābūt nostiprinātām tā, lai nekas nekur nevarētu aizķerties. 
Atcerieties arī par to, ka ļoti bieži piekraste, no kuras dodaties ūdenī, ir smilšaina. Tāpēc, lai smiltis nenokļūtu ekipējumā, ieteicams izmantot, piemēram, plēves vai brezenta paklājiņus, ko izklājiet ekipējuma novietošanas vietā un tur, kur plānojat ģērbties.
* Pārbaudiet laikapstākļus.
Vērojiet viļņus vismaz vairākas minūtes, lieliem viļņiem seko vairāki mazāki viļņi. Īsāki starpposmi starp viļņiem nozīmē to, ka viļņi "sitīs" spēcīgāk. Izvērtējiet piekrasti - kur atrodas klintis, kurā vietā būs jūsu ieeja (un izeja) ūdenī. Pēc laikapstākļu izvērtēšanas atbildiet sev uz šādiem jautājumiem: Vai šodien ir droši nirt? Vai es esmu sagatavojies šim daivam? Neļaujiet entuziasmam gūt virsroku pār loģiskiem spriedumiem.
* Aiziet!
Foto: oceansidescubaswim.com
Bet pirms dodaties ūdenī, vēl atrodiet krastā kādu orientieri, kas apzīmēs vietu, kur jūs dosieties ūdenī. Šis orientieris daiva noslēgumā palīdzēs atrast izeju krastā.
Dodoties ūdenī piepūtiet BCD. Kad dziļums būs apmēram līdz ceļiem, bet jūs joprojām varēsiet stabili stāvēt, uzvelciet pleznas. Ja laiks ir vējains un viļņojas, pleznas centieties uzvilkt pie mazākajiem viļņiem. Tad ielieciet mutē regulatoru (ja ūdens stipri viļņojas, jau dodoties ūdenī ielieciet mutē regulatoru) un skatoties pār plecu atmuguriski dodieties dziļāk ūdenī. Tiklīdz dziļums ir tāds, ka var peldēt, atgulieties ūdenī un peldiet līdz sasniedzat ieniršanai atbilstošu dziļumu. Tad ienirstiet.
Iznākšana no ūdens notiek tieši tāpat. Līdz pat iziešanai no ūdens, viss ekipējums paliek mugurā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru