trešdiena, 2016. gada 10. februāris

Ar ko "sausais" hidrotērps atšķiras no "slapjā" hidrotērpa

Foto: abyss.com.au


Niršana iespējama ne tikai siltajās jūrās un okeānos, bet arī aukstos ūdeņos. Un nirstot šādās vietās vislabākā izvēle būs tieši "sausais" hidrotērps. Šāds niršanas tērps pilnībā izolē daiveri no aukstā ūdens un tātad labāk saglabā siltumu, tas arī atbrīvo daiveri no nepieciešamības pārģērbties un apģērbties aukstumā, piemēram, ja ieplānota zemledus niršana. Bet ar ko vēl "sausais" hidrotērps atšķiras no "slapjā" hidrotērpa?


Foto: drysuitdiving.org
* Vispirms jau ar manšetēm - "sausajiem" hidrotērpiem tās ir izgatavotas no lateksa gumijas vai neoprēna un hermētiski norobežo kaklu un piedurknes neļaujot ūdenim iekļūt tērpā.
Izvēloties "sauso" hidrotērpu ir vērts padomāt kādas tieši manšetes jūs vēlaties. Piemēram, lateksa manšetes ir daudz mīkstākas un elastīgākas par neoprēna manšetēm. Tās ir arī vieglāk piemērot nepieciešamajam izmēram - lateksa manšetes tiek apgrieztas, piemērojot tās nepieciešamajam izmēram. Jāatceras īpaši rūpīgi piegriezt kakla manšeti - tai cieši jāpieguļ kaklam - tā nedrīkst laist ūdeni , bet arī nedrīkst arī pārāk cieši nospiest kaklu. Salīdzinot ar neoprēna manšetēm lateksa manšetes ir vieglāk uzvilkt. Bez tam bojājumu gadījumā lateksa manšetes būs vieglāk nomainīt. Tomēr lateksa manšetes nav tik izturīgas - tās var nākties mainīt daudz biežāk. 
Foto: Wikipēdija
Neoprēna manšetes tiek izgatavotas no tāda paša materiāla kā „slapjie” hidrotērpi - no vienas puses tās tiek dublētas ar neilonu, bet no otras puses ir nedublētais neoprēns, kas cieši pielīp pie ķermeņa un nodrošina labu hermetizāciju. Jāatzīmē arī tas, ka neoprēna manšetes nodrošina papildus siltumaizsardzību. Vēl arī jāatceras to, ka gadījumā, ja neoprēna manšetes ir par šauru, tās netiek apgrieztas, bet gan izstaipītas. To dara uzvelkot manšetes uz kāda priekšmeta un tā atstājot tās uz pāris stundām.
* "Sauso" hidrotērpu rāvējslēdzēji ir ūdens izturīgi. Jāatceras, ka hermētiskie rāvējslēdzēji ir viena no "sausā" hidrotērpa dārgākajām detaļām, tāpēc pret tiem jāizturas īpaši rūpīgi.
Foto: scubapro.com
* "Sauso" hidrotērpu gaisa padeves vārstulis un gaisa izvades vārstulis - ar šo vārstuļu palīdzību tiek regulēts gaisa apjoms "sausajā" hidrotērpā. Gaisa padeves vārstulis ir izvietots uz krūtīm un ar zemā spiediena šļūteni savienots ar regulatora pirmo pakāpi, bet gaisa izvades vārstulis atrodas uz kreisā pleca.
* "Sauso" hidrotērpu zābaki ir savienoti ar hidrotērpu. Arī tie ir pilnībā ūdensizturīgi. Visbiežāk "sausajiem" hidrotērpiem ir lietas gumijas zābaki, bet mēdz būt arī mīksti neoprēna zābaki. Ir arī tādi "sauso" hidrotērpu modeļi, kuri ir aprīkoti nevis ar zābakiem, bet mīkstām presētā neoprēna zeķēm, tad virs tām tiek vilkti vai nu parastie akvalangistu zābaki, vai arī speciāli, ļoti izturīga materiāla, zābaki. Iegādājoties šādas komplektācijas "sauso" hidrotērpu jāatceras, ka „sauso” hidrotērpu zābaki vienmēr būs daudz lielāka izmēra nekā parastie „slapjā” hidrotērpa zābaki. Un tas nozīmē, ka jums būs nepieciešams iegādāties arī lielāka izmēra pleznas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru