otrdiena, 2016. gada 2. februāris

Par tvana gāzi daivingā

Foto: rgbstock.com

Pārsvarā daiveru balonos tiek pildīts gaiss, tas notiek ar kompresora palīdzību. Protams, pirms nonākt balonā, gaiss iziet caur filtrēšanas sistēmu, kur tas tiek attīrīts no kaitīgiem piemaisījumiem un piesārņojuma, kā arī tas tiek izžāvēts. Ja filtrs ir novecojis vai gaisā ir pārāk daudz piemaisījumu, tie var nonākt balonā. Vislielāko bīstamību daiveriem rada tvana gāze. 


Pat ļoti niecīgs tvana gāzes piemaisījums balonā esošajā elpojamajā gaisā var radīt nepatīkamas sajūtas — galvassāpes, reiboņus, nelabu dūšu. Viena no raksturīgākajām pazīmēm, pēc kā noteikt, ka cilvēks ir saindējies ar tvana gāzi, ir sarkanīgi violeti nagi un lūpas.
Tāpēc saliekot akvalangu gatavojoties niršanai obligāti pievērsiet uzmanību „gaisa garšai”. Tvana gāze ir gāzes bez krāsas un smaržas, bet, tā balonā nevar nonākt bez citu gāzu piemaisījuma. Tas palīdz noteikt "slikto gaisu". Piesārņotam gaisam būs nepatīkama eļļas piegarša. Ar šādu gaisu labāk nenirt.
Ja jums zem ūdens jums parādās kādi no minētajiem nepatīkamajiem simptomiem (galvassāpes, reiboņi, nelaba dūša), tad labāk nekavējoties pārtrauciet niršanu un atgriežoties krastā vai uz daivbota vēlreiz pārbaudiet gaisa kvalitāti. 
Situācijā, ja ir aizdomas, ka nirējs ir saindējies ar tvana gāzi, dodiet viņam elpot tīru skābekli un nekavējoties izsauciet ārstu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru