svētdiena, 2016. gada 14. augusts

Austrālijā izsludināts konkurss par jaunas jūras gliemju sugas nosaukumu

Moridilla X / Foto: abc.net.au


Rietumaustrālijas muzejs (Western Australian Museum) sadarbībā ar radiostaciju "Radio National" izsludinājis neparastu konkursu. Austrālijas iedzīvotājiem ir dota iespēja ierakstīt savu vārdu bioloģijas vēsturē - ir jāizdomā jaunas jūras gliemju sugas nosaukums.

Muzeja darbiniece zinātņu doktore Nerida Vilsone (Nerida Wilson) šo jūras gliemju sugu atklāja nirstot Rietumaustrālijas štata ziemeļrietumu piekrastes ūdeņos. Atrastais gliemis ir izmērā liels - tas garumā var sasniegt 6-8cm. Jāteic, ka tas nekādi nav liedzis jaunatklātās sugas gliemjiem līdz šim izvairīties no zinātnieku uzmanības.
Moridilla X / Foto: abc.net.au
Kā informē konkursa rīkotāji - dalībniekiem ir jāizdomā tikai zinātniskā nosaukuma otrā daļa, jo pirmo daļu, kas apzīmē jūras gliemja ģinti, jau ir noteikuši paši zinātnieki un tā ir Moridilla
Kā tiek skaidrots: "Piemēram, mēs meklējam apzīmējuma "Felis catus" jeb "mājas kaķis" vārdu "kaķis", vai runājot par cilvēku - "Homo sapiens" nosaukumu vārdam "sapiens". Jaunajai jūras gliemju sugai ģints ir "Moridilla", tātad mēs meklējam "Moridilla X"."
Konkursa uzvarētāju gaida arī patīkama balva - aviobiļetes divām personām uz Pērtu (turpu - atpakaļ), transfērs no lidostas uz viesnīcu un atpakaļ, 3 dienas viesnīcā un individuāla ekskursija uz Rietumaustrālijas muzeju. Jāatzīmē, ka ekskursijas laikā uzvarētājs tiks iepazīstināts ar šo jauno gliemju sugu.




Konkursā iesniegtie piedāvājumi tika vērtēti pēc diviem kritērijiem - pirmkārt, nosaukumam jāatspoguļo vienu vai vairākas konkrētās sugas īpatnības vai zinātniskās izpētes virziens. Otrkārt, vērtēts tiks arī tas cik labi būs izskaidrots, kāpēc nosaukumam jābūt tieši šādam. Bez tam, gala variantu jāapstiprina arī jaunās sugas atklājējai doktorei Vilsonei. 
Konkurss noslēgsies 15.augustā 23:59. Uzvarētāji tiks informēti personīgi. 

Info: www.abc.net.au 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru