pirmdiena, 2016. gada 8. augusts

Karību jūras baseinā atklāta jauna skorpionzivju suga

Scorpaenodes barrybrowni / Foto: xray-mag.com 


"Smithsonian’s Deep Reef Observation Project" (DROP) pētnieki Karību salas Kirasao (Curaçao) tuvumā atklājuši jaunu skorpionzivju sugu. Šīs skorpionzivis mīt 95m līdz 160m dziļumā un tās ir šīs ģints visdziļāk dzīvojošās zivis Atlantijas okeāna rietumu daļā. 


"Okeāna tropu zona 50m-300m dziļumā ir maz pētīta - pārāk dziļi parastajam daivingam un par seklu, lai būtu īpaši interesanti dziļūdens izpētes aparātiem," atzina DROP galvenā pētniece Karola Baldvina (Carole C. Baldwin).
Skorpionzivju jaunā suga atklāta izmantojot pilotējamu zemūdens aparātu "Curasub", kurš var sasniegt pat 300m dziļumu. Pateicoties šim aparātam zinātniekiem ir iespēja pētīt zivis un bezmugurkaulniekus līdz šim neapsekotās okeāna daļās. 
Jaunatklāto skorpionzivi pētnieki nosaukuši Scorpaenodes barrybrowni - par godu DROP ārštata fotogrāfam Barijam Braunam (Barry Brown). Skorpionzivju ģintī ir 29 sugas, kas zināmas visā pasaulē, tomēr tiek uzskatīts, ka tikai divas - Scorpaenodes tredecimspinosus un Scorpaenodes caribbaeus - sugas dzīvo Atlantijas okeāna rietumdaļā. Pēc atrastās zivs DNS testa zinātnieki secinājuši, ka Scorpaenodes barrybrowni ģenētiski atšķiras no šīm abām sugām.
Jaunatklātā skorpionzivs no citām šīs ģints sugām atšķiras ar spilgti oranži sarkano krāsu un garākiem spuru stariem. Tā būs zināma kā Stellate Scorpionfish jeb zvaigžņveida skorpionzivs - šāds nosaukums izriet no zivs zvaigžņveida dzeltenīgajiem plankumiem un ap tās acīm esošajiem izstarojošajiem pigmentiem.
DROP pētniekiem līdz šim Karību jūras baseina dienvidu daļā izdevies atklāt vairāk nekā 30 zivju un bezmugurkaulnieku sugas, no kurām daudzas vēl pilnībā nav izpētītas.
Karola Baldvina prognozē, ka DROP pētniekiem drīzumā izdosies veikt vēl daudzus jaunus atklājumus, jo nesen "Curasub" apsekojis tikai 0,2 kvadrātkilometrus zemūdens teritoriju. 
"Esiet gatavi daudziem jauniem atklājumiem," sacīja Baldvina. "Mēs esam veikuši tikai nelielus skrāpējumus mūsu izpratnes par bioloģiskajām daudzveidībām tropu dziļūdens rifos virskārtā."


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru